Съдът в Страсбург присъди само 50 хил. евро на синода на Инокентий

Съдът в Страсбург присъди само 50 хил. евро на синода на Инокентий

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург присъди българската държава да плати 50 хил. евро обезщетение на алтернативния синод на Българската православна църква, известен като синода на Инокентий. Решението на съда бе оповестено в четвъртък, 16 септември, след като държавата и жалбоподателите от хората на Инокентий не се споразумяха за "разумно" обезщетение.

Синодът на Инокентий, подкрепен от около 800 миряни, подаде жалба в ЕСПЧ заради безпрецедентната намеса на държавата през 2003 г. за насилственото изваждане на свещенослужители, поддръжници на синода, от храмовете. В жалбата се настояваше за обезщетение от няколкостотин милиона евро за нанесени морални и материални щети на алтернативния синод и привържениците му.

На 22 януари миналата година ЕСПЧ се произнесе държавата и жалбоподателите да се разберат помежду си за "разумно" обезщетение, като отсъди, че държавата е превишила правата си и е лишила хора от правото на свободно изповядване на вярата им. Тя даде срок двете страни да се разберат до 22 април. В България се вдигна силна съпротива срещу това решение, като се стигна дори до това президентът Георги Първанов да ходатайства пред руския патриарх Кирил да се намеси в полза на държавата. От своя страна правителството атакува решението на съда пред Голямата камара, но жалбата му бе отхвърлена.

ЕСПЧ даде нов срок за споразумение по спора - 5 септември 2009 г. и след като отново не бе намерено решение, се произнесе днес.

С днешното решение съдът прие, че обезщетение за неимуществени вреди се дължи само на Синода на Инокентий като организация, но не и на миряните. Така той присъди 50 хил. евро за нанесени неимуществени вреди, но не и за имуществени, защото държавата не е собственик на храмовете, то които е изгонила свещенослужителите.

С днешното решение ЕСПЧ постанови също, че за да бъдат изпълнени неговите решения, България следва да промени Закона за вероизповеданията от 2002 г., който налага единни ръководства на всички вероизповедания и специално на Българската православна църква (БПЦ), без решенията на Църковно-народния събор за избор на ръководство да се подлагат на съдебно обжалване. По този начин алтернативния синод на Инокентий не бе допуснат до санкция на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?