Сакскобургготски за "Врана": Би било грозно да ме принудят към второ изгнание

Бившият премиер възмутен, че държавата не прави нищо за мощите на баща му Цар Борис III

снимка БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се чувства "омерзен" от решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана", който той обитава, е собственост на държавата. Това сподели Сакскобургготски пред журналисти във вторник в отговор на въпрос ще има ли все пак споразумение за т.нар. "царски имоти". Решението на СГС е поредното, признаващо собствеността на държавата върху т.нар. царски имоти, които Сакскобургготски си върна предимно по времето на своя премиерския мандат (2001-2005 г.)

"Има един момент, в който си мислих колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание. Не очаквах и сега си мислех колко години – 75 вече, смея да кажа, че съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието", подчерта бившият премиер.

"Частната собственост е нещо, което е неприкосновено, първо. Второ, хората, които са се заели да ме тормозят по този систематичен начин, може би не знаят как сме били възпитавани, родителите ми и дедите ми въобще", допълни Сакскобургготски.

Още в  началото на септември адвокатите на царското семейство ще внесат жалбата срещу това съдебно решение в Апелативния съд в София. Изходът от делото обаче изглежда предрешен, като се има предвид съдебната практика по останалите казуси на възстановени от Сакскобургготски имоти.

В Рилския  манастир Сакскобургготски присъства на панихида по повод 75-ата годишнина от кончината на баща си цар Борис III. Той заяви, че и до ден-днешен не е направено нищо, за да се установи къде са мощите на Негово Величество цар Борис III и обяснението за това според него е липсата на историческа памет и интерес.

Макар и справедлив, този упрек на Сакскобургготски буди недоумение, като се има предвид, че самият той изкара пълен премиерски мандат, без да предприеме значими усилия за откриване на мощите на баща си, а след това партията му НДСВ имаше още един мандат в управлението като коалиционен партньор в кабинета "Станишев".

Усилията на изпълнителната власт по време на царското правителство бяха съсредоточени върху връщането на "царските имоти" и значима роля в този процес имаше бившият областен управител на Софийска област

Олимпи Кътев, понастоящем съпредседател на НДСВ.

"Не може Царят да бъде единственият човек в България, който да няма собственост в България", възмути се Кътев пред бТВ по повод решението на Софийския градски съд за двореца "Врана".

"Ако се стигне дотам държавата да вземе двореца "Врана" и да напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите. А мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва", смята Олимпи Кътев.

"Във "Врана" всичко беше използвано като чуждо. Беше даден на Съюза на българските писатели, там творяха социалистическата литература. Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види", каза Кътев, който отказа да коментира решението на първоинстанционния съд.

"Съществува и една независима съдебна инстанция извън България, която решава финално. През септември изтича 5-месечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти и да приключи тази сага. Царят подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов да обсъдят и да се постигне споразумение", припомни Кътев.

По думите му, ако не се стигне до споразумение, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин, чиито имоти са били върнати.

През 1947 г. отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев одържавява всички частни имоти и вещи на царското семейство, припомни Кътев.

"Къде има в света държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват сега", попита съпредседателят на НДСВ.
До момента държавата е спечелила общо четири от делата за отделните "царски имоти" с влязло в сила решение - за имението "Кричим", за ловните хижи в Рила "Ситняково" и "Саръгьол", а миналия месец в сила влезе и решението за стопанство "Врана" към някогашната резиденция "Врана".

Споделяне

Още по темата

Още от България