Съмнения за фиктивни фактури и пране на пари в "лъскането на имиджа" на България

По правило важи, че няма безплатна вечеря. Но има и изключения. Например в случая с австрийския вътрешен министър Щрасер, взел 100 000 евро от скандалния лобист Хохегер, за да вечеря с българския премиер Станишев.

Смешното в цялата история е, че Станишев не си спомня за никакъв Щрасер, пише австрийското издание "Хойте", цитирано от Дойче веле. Самият Ернст Щрасер пък не може да си спомни за нищо, свършено от него, което да оправдае въпросния космически хонорар, изплатен му от скандалния лобист Петер Хохегер. Освен участието му във въпросната вечеря в София, на която по всяка вероятност е била обсъждана реформата в българската полиция, допълва изданието.

Има там едни пари, дай да ги вземем!

Пред анкетната парламентарна комисия, разпитала бившия вътрешен министър Щрасер по корупционната афера, той е демонстрирал завидно самочувствие, заявявайки, че опитът и връзките му си стрували парите. По същата тема друго австрийско издание - "Виртшафтсблат" - прогнозира, че въпросните 100 хиляди евро, както и други неизяснени хонорари на обща стойност 90 хиляди евро, могат да му "издействат" прокурорска проверка.

Цитиран е депутатът от Зелените Петер Пилц, според когото най-вероятно става въпрос за фиктивни поръчки, от които известни политици са се облагодетелствали лично. "В България са били издавани фактури без покритие, т.е. за услуги, които никога не са били извършвани. Това си е чиста проба корупция и пране на пари", категоричен е австрийският депутат.

Да припомним накратко българската връзка в скандала с лобиста Хохегер, който сега тресе Австрия. През 2008 година тогавашното правителство на Сергей Станишев отпуска на пиар агенцията на Хохегер 1 млн. евро, за да проведе рекламна кампания на България в ЕС. За една година в хода на кампанията ключови страни членки на ЕС, в т.ч. Германия, Франция и Великобритания, трябва да бъдат убедени, че България провежда съвестно реформите.

Как Хохегер е изпълнявал скъпо платените си поръчки, разкрива австрийското списание "Нюз", което разполага с 1 955 файла от агенцията на скандалния лобист. Накратко: с доста оспорвани методи той е успявал да впрегне политиката в своя услуга, а целите си е постигал най-безцеремонно и дори брутално. Тези информации с обем 2.18 гигабайта сега ще бъдат представени на прокуратурата, обещава "Нюз", цитиран от Дойче веле.

Кой още е имал вземане-даване с Хохегер?

Напечено може да стане и за други известни и уважавани личности в Австрия, посочва германският в. "Зюддойче Цайтунг". Разплитането на скандала стигна и до депутата от Австрийската народна партия Вернер Амон, който участва в разследващата парламентарна комисия по случая "Хохегер", и който обаче, както изглежда, в миналото е имал вземане-даване със скандалния лобист. По-конкретно става въпрос за една фактура без покритие на стойност 10 хиляди евро.

Междувременно австрийската прокуратура поиска вдигането на депутатския имунитет на Амон, за да бъде разследван.

Как се получават 100 хиляди евро за участие в реформа на полицията, без да познаваш нито един български полицай, пита пък австрийският "Тиролер Цайтунг". Бившият вътрешен министър Щрасер на свой ред настоява, че негови сътрудници били съветвали пиар агенцията на Хохегер при изпълнението на поръчката. Липсват обаче всякакви експертизи за свършената от австрийската агенция работа в България, нито пък има писмени протоколи на водените в България разговори, посочва още изданието, цитирано от Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?