САЩ и Китай дадоха първите изстрели в "най-голямата търговска война в историята"

Влязоха в сила американските мита върху китайски стоки, Пекин отговори със същото

САЩ и Китай дадоха първите изстрели в "най-голямата търговска война в историята"

Двете най-големи световни икономики дадоха първите изстрели в търговска война, която може да има широкообхватни последици за потребители, работници, компании, инвеститори и политически лидери, съобщи Асошиейтед прес. Влязоха в сила американските мита върху вносните китайски стоки. Пекин отвърна веднага със същата мярка и заяви, че САЩ са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“.

Американските мита

Американските мита от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила, след като изтече крайният срок. Той беше 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време), предаде Ройтерс.

Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, припомня Франс прес.

Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес.

Според Асошиейтед прес вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа.

Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336.

"Небходимият отговор“ на Пекин

"Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде необходимия отговор", посочи веднага след това китайското министерство на търговията в свое изявление.

Китай започна да въвежда ответни мита, след като САЩ започнаха търговска война срещу азиатския гигант, съобщи китайското министерство на външните работи малко по-късно, цитирано от Франс прес.

"След въвеждането от САЩ на мита срещу Китай, китайските мерки влязоха в сила незабавно", заяви пред журналисти говорителят на министерството Лю Кан. Той не даде подробности за естеството и стойността на ответните мерки, но Пекин беше предупредил по-рано, че ще наложи мита за американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на митата на Вашингтон.

"Съединените щати нарушиха правилата на Световната търговска организация (СТО) и започнаха най-голямата досега търговска война в икономическата история", се казва в комюникето на китайското министерство на търговията.

"Въвеждането на митата е пример за търговско сплашване. Това нанася сериозна вреда на сигурността на световните производствени вериги и пречи на процеса на възстановяване на световната икономика", е посочено в документа.

Според Пекин това решение на американските власти ще доведе до дестабилизация на световните пазари и ще нанесе вреди на много "невинни международни компании". В резултат на това ще пострадат не само обикновени предприятия и потребители, а също така ще навреди на интересите на американските предприятия и граждани", изтъква китайското търговско ведомство.

Китай е принуден "да контраатакува" американските мита, се казва в комюникето.

Увеличаване на цените и забавяне на растежа в САЩ

Вашингтон обвинява Китай, че използва грабителски тактики, стремейки се да измести САЩ от доминиращата им позиция в технологиите. Тези тактики включват принуждаване на американски компании да предоставят технологии в замяна на достъп до китайския пазар, както и откровени кибер кражби. Митата, които администрацията на Доналд Тръмп наложи, имат за цел да притиснат Пекин да реформира търговската си политика, пише АП.

Макар да е малко вероятно първите мита, които двете страни въведоха една срещу друга, да нанесат значителни икономически щети, неблагоприятните последици могат скоро да ескалират. Тръмп обяви, че е готов да наложи мита върху китайски внос до 550 млрд. долара, което превишава стойността на целия китайски износ на стоки за САЩ миналата година - 506 млрд. долара.

Ескалация на тарифите вероятно ще повиши цените за потребителите, ще увеличи разходите на компаниите, които зависят от вноса на компоненти, ще разтърси финансовите пазари, вероятно ще причини съкращения на работници и ще забави бизнес инвестициите, докато ръководителите на компании изчакват дали американската администрация все пак няма да постигне примирие с Пекин. Неблагоприятните последици от митата заплашват да заличат голяма част от икономическите ползи от намаляването на данъците (в САЩ – бел. ред.) миналата година, отбелязва АП.

Пълномащабна търговска война носи риска да потопи американската икономика в рецесия, предупреждават експерти.

Мнозина сред оказалите се в капан на предната линия, например американските фермери, чиито износ за Китай ще бъде обложен с мита, вече пострадаха и се опасяват от най-лошото. Цената на американската соя се срина със 17 процента миналия месец заради страховете, че китайският мита ще откъснат американските фермери от пазар, който поема около 60 процента от износа им на соя.

Заради перспективите за задълбочаване на конфликта китайският юан поевтиня с 3,5 на сто спрямо долара през изминалия месец, давайки на китайските компании ценово предимство пред американските им конкуренти.

Администрацията на Тръмп се опитва да ограничи влиянието на митата, вземайки на прицел промишлени, а не потребителски стоки в първи кръг от конфликта. Тази стъпка обаче вдига разходите на американските компании, който зависят от китайско оборудване или части, и може да ги принуди да прехвърлят ефекта върху бизнес клиентите си и в крайна сметка върху потребителите.

Управлението за федерален резерв (УФР) вече получава сигнали, че заплахата от търговска война е накарала бизнеса да преосмисли инвестиционните си планове заради несигурността. Ако Тръмп разшири обхвата на митата до китайски внос за 550 млрд. долара, няма начин потребителите да не се окажат хванати под кръстосания огън - митата ще трябва да засегнат потребителски стоки като телевизори и смартфони.

"Тези мита няма да направят нищо за защитата на американските работни места, но ще подкопаят ползите от данъчната реформа и ще вдигнат цените на широка гама продукти като комплекти инструменти, батерии, дистанционни, флаш памети и термостати", отбелязва Матю Шай, президент на Националната федерация на търговците на дребно.

Спад в растежа на китайската икономика

Американските мита върху китайски внос ще намалят растежа на китайската икономика с 0,2 процентни пункта, но цялостното им влияние ще бъде ограничено. Това прогнозира съветникът на китайската централна банка Ма Цзюн, цитиран от Синхуа, предаде Ройтерс.

Китай ще обмисли мерки за подпомагане на секторите, които са най-тежко засегнати от търговската война със САЩ.

Не е сигурно, че конфликтът силно ще се отрази на капиталовия пазар и курса на юана, отбелязва Ма.

По думите му протекционизмът на САЩ може да нанесе чувствителен удар върху редица големи компании, които все пак "още имат време да вземат мерки, позволяващи да бъде намален съответния негативен ефект".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес