САЩ повиши степента на готовност срещу терористична заплаха

Американското правителство повиши степента на готовност срещу евентуална терористична заплаха. В неделя Министерството по вътрешна сигурност обяви "оранжева" степен на готовност, което означава, че рискът от терористични нападения е висок. Според властите, опасността от подобни нападения е "може би дори по-голяма в сравнение с всеки друг момент" от 11 септември 2001 година насам.

Оранжевата степен на готовност е предпоследната в скалата, въведена от Министерството по вътрешна сигурност. След нея е единствено "червената" степен, която характеризира най-тежката опасност от терористични нападения.

На специална пресконференция министърът по въпросите на вътрешната сигурност Том Ридж обясни, че на територията на цялата страна са въведени или съвсем скоро ще бъдат въведени всеобхватни мерки за сигурност. "Правителството ще бъде в готовност 24 часа дневно и седем дни седмично, за да спре тероризма по време на празниците, а и след това", каза Ридж.

Оранжевата степен на готовност е най-високата, която властите въвеждат от месец май насам. Том Ридж обясни промяната с последните информации, според които терористичната мрежа на Осама бен Ладен се опитва да намери пробойни в сигурността на американската авиация. Той каза още, че екстремистки кръгове извън страната очакват атаки, които ще си съперничат и дори ще надминат размаха на нападенията от 11 септември.

Министърът заяви, че разузнавателните агенции на САЩ напоследък са получили голям брой информации, свидетелстващи за повишаване на заплахата срещу страната. "Тези надеждни източници дават основание да предполагаме, че съществува възможност за нападение срещу страната около празниците, а и след тях", каза Ридж.

Според неназован представител на разузнаването, цитиран от "Вашингтон поуст", аналитиците се опасяват най-вече от нападения, подобни на тези от 11 септември, при които терористите отвличат самолети на гражданската авиация. Последните сведения дават основание да се смята, че Ал Кайда продължава да се стреми да използва гражданските самолети като оръжие, потвърди на пресконференцията си в неделя и Том Ридж. "Те проучват процедурите както тук, така и зад граница, за да намерят пропуски в системата за сигурност и да се възползват от тях", каза министърът.

Той призова американците да докладват на властите за всичко, което им се стори подозрително. "Ние не бяхме повишавали степента на готовност през последните шест месеца, но сме го правили преди това. И както и преди, американците могат да бъдат сигурни, че ние знаем какво трябва да се направи и ще го направим", каза Том Ридж.

Министърът заяви, че новата степен на готовност няма връзка с ареста на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин от миналата седмица. Очевидно става дума по-скоро за заплахи, идващи от страна на терористичната мрежа Ал Кайда. Миналия петък арабският телевизионен канал Ал Джазира излъчи нова декларация на първия заместник на Осама Бен Ладен, Айман Ал Зауари. "Ние продължаваме да преследваме американците и техните съюзници навсякъде по света, дори и в родината им", каза Ал Зауари в касетата, чиято автентичност беше потвърдена от ЦРУ.

Шефът на обединените началник щабове генерал Ричард Майерс заяви, че властите в момента се опитват да определят дали увеличаващите се сигнали за заплахи от страна на терористите са фалшиви или зад тях се крие сериозно предупреждение. Същевременно генерал Майерс каза: "Няма никакво съмнение, съдейки по разузнавателните информации за Ал Кайда, че те искат да ни отклонят от нашия начин на живот".

Според разузнаването евентуалните нападения могат да имат за цел американските интереси в Саудитска Арабия и Ирак. Миналата седмица Държавният департамент препоръча второстепенните дипломатически служители и техните семейства да напуснат Саудитска Арабия.

Така американците, както и американските обекти зад граница и особено в горещите точки по света, ще прекарат празниците при повишени мерки за сигурност. Такива вече се забелязват в американската столица, където около правителствените и държавни сгради въоръжената охрана се увеличи.

Още от Войната срещу тероризма