САЩ пускат 13-минутен тест за коронавирус

САЩ пускат 13-минутен тест за коронавирус

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри бърз тест за коронавирус, разработен от компанията Abbott Laboratories, който може да даде резултати в рамките на 13 минути.

"Администрацията по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба за най-бързият наличен тест за молекулярно изследване за откриване на коронавируса Covid-19. Самият тест, който е с размер на малък тостер и използва молекулярна технология, дава позитивни резултати за коронавирус само за пет минути и отрицателни резултати за 13 минути", обяви в прессъобщение компанията за медицински изделия.

"Пандемията Covid-19 ще се бори на множество фронтове, а преносимият молекулярен тест, който предлага резултати за минути, допълва широкият спектър от диагностични решения, необходими за борба с този вирус", заяви президентът на Abbott и главен оперативен директор Робърт Форд.

Малкият размер на тестера означава, че той може да бъде разположен извън "традиционните четири стени на болница в различни горещи точки", посочи Форд.

Освен това американската здравна компания Abbott твърди, че ще ускори производството на тестове, докато производството достигне 50 000 теста на ден.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?