Съветът на Радев предложи промяна на управленския модел, но неясно каква и как

"Политиката и държавното управление са дехуманизирани...Трябват реформи"

Сн. БГНЕС

Стратегическият съвет към президента Румен Радев се обяви за "промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата".

Анализаторското звено, което се води от социолога проф. Александър Маринов, представи програмен документ "За отговорно управление с участие на гражданите". В него се констатира повсеместната криза в страната и се предлагат мерки за излизането от нея, които обаче в по-голямата си част звучат пожелателно и по-скоро се доближават до лозунги отколкото до истинска визия за промяна.

Според съвета са необходими "реформи, които да овластят гражданите и да наложат логиката на реалната политическа и управленска отговорност".

"Политиката и държавното управление са дехуманизирани", смятат експертите, събрани от Радев. 

Те описват катастрофална демографска картина, неграмотност, лошо здравеопазване, неприемлива бизнес среда и инфраструктура.

"Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност", посочват от съвета. 

"Българската държава се управлява така, че тези, които са на власт, се интересуват единствено от това да задържат властта колкото е възможно по-дълго; властимащите не желаят, а и нямат капацитет да обсъждат и решават най-острите проблеми на нацията".

Основната рецепта за изход от ситуацията според Стратегическия съвет е: 

"Звучи тривиално, но по същество това е радикална алтернатива на статуквото. Това е успешният път за привличане на гражданите, за събуждане на тяхната активност. След като създадем основата за такова активизиране, идва ред на следващите стъпки". 

"Сериозни проблеми" в съдебната система  

Съветът иска солидни гаранции, че властта ще се отчита и ще носи реална отговорност

"Това означава, от една страна, по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, а от друга страна, въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики", посочват от Стратегическия съвет.

Според него в съдебната система се наблюдават "сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България". 

"Една от най-съществените причини за проблемите, привличаща обществената критика, е липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него. На практика главният прокурор може да използва прокуратурата в служба на политиката. Не е намерен баланс между колегиалността при съдилищата и единоначалието при прокуратурата", се посочва в документа. 

Тезата, че главният прокурор може да използва прокуратурата за политически цели, не за пръв път се формулира от Съвета.

Освен това според звеното са затруднени са възможностите за обществен контрол върху действията на прокуратурата. Липсва практическа възможност за разследване на главния прокурор.

Не е осигурена и реална състезателност при избора на "тримата първи" в съдебната власт. Законът за съдебната власт допуска процедурата по избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главен прокурор да се реализира с участието само на един кандидат. Не се търси реално съревнование на идеи и концепции, от което могат да бъдат преценени качествата на отделните кандидати.

Повече пряко демокрация 

В същото време се отчита, че възможностите за упражняване на пряка демокрация са практически сведени до минимум поради изкуствени нормативни ограничения. 

Освен това експертите около Радев искат незабавно да се отговори на очакванията на българското общество за осигуряване на  честни и свободни избори и ефективен следизборен контрол. 

"Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, да бъдат заставени да прилагат единен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушения. Същото важи за масираната партийно-политическа употреба на администрацията за изборни цели", посочват от Стратегическия съвет. 

В заключение Стратегическият съвет пише, че за да не останат предложените промени добри пожелания, "основната част от измененията в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на модела на основата на гореописаните принципи".

Какви да бъдат промените, кой да ги подготви и кой да ги приеме са други въпроси. 

Споделяне

Още по темата

Още от България