Съветските танкове "отстрелват" новите кораби

МО модернизира славните Т-72

Съветските танкове "отстрелват" новите кораби

Военното министерство планира да модернизира старите съветски танкове Т–72, които все още са на въоръжение в Сухопътните ни войски. Идеята е това да стане във ведомствените заводи ТЕРЕМ, научи Меdiapool.

За да се случи това обаче, правителството ще трябва да даде "зелена светлина" за пренасочване на предвидените 171 млн. лева за сделката за нови патрулни кораби, която се провали, към ремонта на танковете и на старите кораби на въоръжение във Военноморските сили.

Така предвидените средства за нова техника, отново ще потънат в старите съветски машини.

Същото стана и с част от парите за нови изтребители, които заради рестартирането на проекта, са пренасочени към старите съветски изтребители МиГ 29.

Славните Т-72

Славните танкове Т–72 са основният боен танк на Сухопътните войски, които разполагат с тях още от края на 70-те години на миналия век, когато България бе част от Варшавския договор.

Сега като страна членка на НАТО страната ни продължава да налива средства в старото съветско оръжие заради липсата на политическа воля в поредица правителства да проведат реална модернизация на армията ни.

Т–72 започва да се произвежда още през 1971 година, като за времето си е бил много модерен, и има много различни модификации. Освен във Варшавския договор, е част от армиите на африкански и арабски страни.

Дори и сега се използва в горещите точки по света, включително в Сирия.

Сега Министерството на отбраната иска да усили най-вече балистичната им защита, като ги модернизира до ниво Т-80.

Колко точно са танковете в българската армия в момента се води държавна тайна, но според плана за развитие на въоръжените сили до 2020 година Сухопътните войски ще трябва да разполагат с едва 90 танка.

През последните десет години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение.

Старата съветска техника спасява ТЕРЕМ

Идеята на МО е танковете и кораби да се модернизират в ТЕРЕМ. С инвестираните средства ще се вдигнат на крака и ведомствените заводи, които от години генерират предимно загуби.

Идеята е с поправката на старите кораби да се компенсират загубите на ТЕРЕМ Флотски арсенал, който губи десетки милиона годишно заради санкциите срещу Русия за незаконната анексия на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна. Руснаците и сега са готови да изпращат кораби на ремонт във Варна, но заради санкциите МО отказва.

Наред с танковете, МО се готви да ремонтира и дори модернизира изтребителите МиГ 29 и другата останала съветска техника.

Какво става с модернизацията?

Военното министерство планира още през февруари да вкара в парламента новите проекти за купуването на нови изтребители и нови бронирани машини на обща стойност 2.7 млрд. лева.

По неофициална информация има готовност да се даде бърза писта за покупката на бронираните машини, която става приоритетна за МО. Идеята на МО е новите машини да се произвеждат в ТЕРЕМ, което обаче е почти невъзможно, или поне да се сглобяват и поддържат в България.

Въпреки че ще започне работа и по проекта за покупката на нови изтребители, той ще остане на заден план.

Третият голям проект от модернизацията на армията – закупуването на два нови патрулни военни кораби, се провали в края на миналата година, след като единствената фирма подала оферта се отказа от поръчката.

Засега МО оставя този проект на трупчета. Прогнозната му стойност бе около 820 млн. лева, но и експертите във военното министерство вече са наясно, че те са недостатъчно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?