Секс, Берлускони и легло от Путин

Секс, Берлускони и легло от Путин

Политическите и сексуалните подзизи на италианския министър-председател Силвио Берлускони пълнят водещите новини по цял свят, а не само в таблоидната преса. Тези истории биха били само забавни -каквито, разбира се, са – ако не бяха толкова опасни за Италия и емблематични за политическата инерция в страната.

Въпреки невижданите скандали, "народният" Силвио остава най-популярният и успешнен италиански политик, дори когато одобрението към него пада под 50% за първи път от началото на втория му мандат като премиер на страната.

Дълговечността на Берлускони, въпреки многобройните прегрешения, е отчасти културно обусловена. Както и в други латински или средиземноморски държави със силни католически традиции, италианското общество се е научило да приема спокойно двуличния начин на живот – от една страна привързаност към църквата и семейните ценности, а от друга, по-скришна, любовници и съмнителни връзки.

Този начин на живот е често срещан сред днешните католически политически лидери в Италия. Пример за това, освен Берлускони, са разведените лидер на Центриската католическа партия Пиер Фердинандо Касисни и председателят на парламента Джанфранко Фини. Те с лекота държат вдъхновени речи сутрин за значението на традиционното семейство и за святостта на брака, следобед се отбиват на аудиенция при Папата, а вечер бързат към половинките си, с които не са женени, или при майките на незаконно родените им деца.

Тактичната снизходителност на италианците към подобно поведение все по-ясно си проличава благодарение може би на Берлускони и медийните му компании.

През 70-те години на миналия век мечтата на средностатистическя италианец от работническата класа е да изучи децата си, да завършат университет и да станат лекари или адвокати.

В края на 70-те и особено през 80-те и 90-те трите частни тв канала на Берлускони изградиха фалшивия и измислен образ на успеха, така както го представяха американските сапунени сериали от рода на "Далас". От 1990 г. каналите на Берлускони започват да излъчват "Биг брадър" и италиански развлекателни програми, водени от мъже-комедианти, здравеняци и оскъдно облечени девойки, езвестни като "veline".

За около 30 години телевизиите на Берлускони успяха да наложат на италианското общество измисления образ на успеха. И ето, че днес амбицията на голяма част от работническата класа стига до там да видят дъщеря си като успяла оскъдно облечена veline, чието име се е вмъкнало в клюкарската колонка, защото се е закачала с най- актуалния мускулест здравеняк, превърнал се в телевизонна шоу звезда или с млад обещаващ футболист. Да се дипломираш като доктор или адвокат вече не е признак за успех.

Независимо от липсата на мускули и на коса, Берлукони е въплащение на тази форма на успех. Бившият кабаретен певец, станал един от най-богатите бизнесмени в света, успя да се превърне и в най- мощния италиански политик, както и най-колоритния. Допреди няколко седмици средният италианец го възприемаше като ролеви модел, като човек, който е успял в различни области на живота.

Сега това се промени. Хората по-малко се възхищават на Берлускони, тъй като лицемерието стигна твърде далеч. Може да е модно за италиански политик да парадира с имиджа си на средиземноморски мачо, но този имидж минава трудно, когато министър-председателят стартира кампания за премахване на уличните проститки, предвидайки евентуално наказание със затвор за техните клиенти, докато той самият спи с платени компаньонки.

Още едно потвърждение беше и намерението на Берлускони да издигне за депутати в Европейския парламент кандидатки, чиито единствени забележими качества бяха, че те са доста млади момичета, които вероятно са прекарали известно време в компанията на премиера на вилата му в Сардиния или Роман Палацо.

Днес изглежда повече от сигурно, че Берлускони никога няма да бъде избран за пхрезидент на Италия – пост, към който той винаги е имал аспирации. Нещо повече, в момента витаят слухове, че той е критикуван за поведението си дори от членове на собствената си партия. Някои дори твърдят, че той ще бъде заставен да си подаде оставката като премиер до края на годината.

Подобни слухове могат да се окажат и истина, тъй като в основната на скандала сега са записани разговори между платени компаньнонки и Берлускони, докато са лудували във вилата му Сардиния на едно голямо легло, подарено от руския му колега Владимир Путин. Падение, случващо се в доставено от Кремъл легло е развързка, за която трудно може да е мечтаят дори и телевизиите на Берлускони.

Споделяне

Още от