Сестрата на Фидел Кастро е била сътрудник на ЦРУ

По-малката сестра на Фидел и Раул Кастро - Хуанита, призна, че в продължение на няколко години е била сътрудник на ЦРУ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в понеделник.

Хуанита Кастро направи разкритието в телевизионно интервю, излъчено в неделя късно вечерта по испаноезичната телевизия в САЩ "Унивисион-Нотисиас 23". То бе по повод премиерата на биографичната ѝ книга: "Фидел и Раул, тайната история на моите братя". Книгата е написана от Хуанита в сътрудничество с мексиканската журналистка Мария Антониета Колинс и излаз в понеделник на пазара в САЩ.

Пред телевизията Хуанита Кастро призна, че в началото е подкрепяла революцията на брат си Фидел. Бързо обаче тя загубила вяра в него заради начина, по който той се справял с опонентите си, като ги ликвидирал.

"Разочаровах се, когато видях колко много несправедливост се извършва в Куба", сподели сестрата на Фидел и Раул.

Тя разказа още, че от дома си в Хавана тя помагала на онези, които били преследвани от новия режим и дори укривала някои от преследваните с риск за живота си.

"Положението ми в Куба стана много деликатно заради моята дейност срещу режима", сподели Хуанита.

Тя разказа още, че един ден близък на нея и на брат ѝ Фидел човек ѝ отправил покана от името на ЦРУ да сътрудничи на американското разузнаване.

"От ЦРУ искаха да разговарят с мен, защото можех да им разкажа интересни неща и защото те имаха да ми зададат интересни въпроси, като този, например, дали съм готова да поема риска, като ги изслушам", разказа Хуанита. Тя сподели, че първоначално била шокирана от офертата, но после отговорила утвърдително.

Така започнала продължителната връзка на Хуанита с един от най-големите врагове на режима на Фидел Кастро – ЦРУ.

В продължение на три години, в периода 1961-1964 г., с риск за живота си Хуанита сътрудничела на ЦРУ, защото така помагала за спасяването на живота на нейни сънародници, които били против режима на Кастро. После тя напуснала родината си и се преселила в Маями. Там в продължение на десетилетия управлявала аптека, преди да се пенсионира през 2006 г.

Хуанита е говорила за последно с Фидел Кастро през 1963 г. в дома му в Хавана, когато майка им Лина Рус Гонсалес починала от сърдечен удар. С Раул Кастро Хуанита е разговаряла през 1964 г., няколко дни преди да напусне Куба и да започне изгнанието си в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?