"Северен поток 2" вся хлад между Париж и Берлин

Макрон неочаквано пропуска Мюнхенската конференция по сигурността преди ключова поправка в газовата директива, засягаща газопровода

Северен поток

Заради проекта на "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море, Париж и Берлин са напът да охладят взаимоотношенията си.

Разногласия по "Северен поток 2" са накарали президента на Франция Еманюел Макрон неочаквано да отмени участието си в конференцията по сигурността в Мюнхен, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. Това съобщи в четвъртък вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от ТАСС.

Новината идва ден преди гласуване в петък в Брюксел на предложения за промяна на газовата евродиректива, която ще засегне регулациите на газопроводи и извън територията на Европейската общност. Берлин е твърдо против измененията, за които обаче по-рано в четвъртък стана ясно, че се подкрепят от Париж.

Предвидено бе на 16 февруари в Мюнхен президентът на Франция и канцлерът на Германия Ангела Меркел да направят съвместно изявление пред участниците в авторитетния форум. Това обаче няма да се случи като френската страна е обяснила отмяната на участието на Макрон с натоварения график на президента. Доверено лице на Макрон, цитирано от немското издание, коментира, че отказ за съвместно изявление с Меркел "винаги е символичен сигнал" за постепенно отчуждаване на ключови съюзници в Европейския съюз.

Преди това стана известно, че Франция ще подкрепи подготвяните изменения в газовата директива на ЕС, според които основните принципи за регулиране на европейския пазар на природен газ да се прилагат и за тръбопроводите извън границите на общността, което засяга пряко "Северен поток 2".

Според Париж проектът на руския концерн "Газпром", който се ползва с германска подкрепа, създава "стратегически проблеми" в напрегнатите отношения между Брюксел и Москва. "Не искаме да засилваме зависимостта от Русия, като при това навреждаме на интересите на европейски членки като Полша и Словакия", посочват източници на "Зюддойче Цайтунг".

Берлин е твърдо против промяна на газовата директива, а германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия няма да стане зависима от Русия заради газопровода "Северен поток 2".

"Да станем зависими от Русия заради втория ѝ газопровод? Казвам "не", ако едновременно с това се диверсифицираме", заяви Меркел, цитирана от Ройтерс, на пресконференция в Братислава, където се срещна с лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Според дипломатически източници Германия оказва натиск върху други европейски столици да блокират промяната в газовата евродиректива. Според "Зюддойче" Берлин е решен в никакъв случай да не допусне поправката и вече е успял да получи подкрепата на страни като Австрия, Белгия, Гърция, Кипър и Холандия. Без Франция обаче ще бъде много трудно да се блокират измененията и Берлин ще трябва да си осигури поддръжка и от други членки на ЕС, посочва изданието.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва се надява, че Брюксел ще се ръководи от собствените си интереси при вземане на решения по "Северен поток 2". Изявлението ѝ дойде в отговор на отправените по-рано през деня призиви на посланиците на САЩ в Германия, Дания и ЕС към европейските партньори на Берлин да подкрепят предложенията срещу газопровода, който ще е под контрола на "Газпром".

Захарова поясни, че предлаганото обновяване на европейската газова директива може значително да затрудни процедурата по финансирането на проекта. "Юридическата служба на Еврокомисията определи тези поправки като противоречащи на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година. Във връзка с това ние се надяваме, че при вземане на решенията страните от ЕС ще се ръководят от интересите на своя собствен бизнес и интересите на европейските потребители, а не от очевидно антируските инструкции от Вашингтон", каза говорителката на руското външно министерство.

Тя отново припомни позицията на Русия, че проектът от самото начало е бил икономически и че главната му цел е да отговори на търсенето на европейските потребители.

Според американските дипломати Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондланд обаче "Северен поток 2" ще увеличи още повече уязвимостта на Европа към руското изнудване в енергийния сектор. В статия за "Дойче веле" те посочват, че с тръбата силата и влиянието на Русия ще се разпрострат през Балтийско море до Европа.

Според посланиците газопроводът ще позволи на Москва да подкопае още повече суверенитета и стабилността на Украйна. Освен това европейските милиарди може да финансират фабрики за фалшиви новини, насочени срещу демократичните институции в Европа и САЩ, допълват те.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Реализацията на проекта се оценява на 9.5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) засега е "Газпром". При получаване на всички разрешителни и старт на проекта се предвижда в него да влязат с по 10 процента френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), както и германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?