Севернокорейска балистична ракета падна в Японско море

Севернокорейска балистична ракета падна в Японско море

Севернокорейска подводница вероятно е изстреляла балистична ракета, която е достигнала височина от 910 км и е паднала в Японско море на 450 км от точката на изстрелване. Информация за извършения ракетен тест бе съобщена от Южна Корея и Япония, предава ББС.

Новината идва няколко часа след като Пхенян обяви, че ще поднови ядрените преговори със САЩ.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че ракетният тест представлява нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Северна Корея използването на балистични ракети.

Няколко часа преди теста Северна Корея съобщи, че разговорите за денуклеаризация с Вашингтон могат да продължат още през тази седмица. Преговорите бяха отложени след безрезултатната среща на върха в Ханой между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

В сряда сутринта японските власти обявиха, че севернокорейската балистична ракета най-вероятно се е разцепила на две, преди да падне във водата. Това ще е 11-тият ракетен тест от Северна Корея тази година, но притесненията сега идва от демонстрираните нови възможности на Пхенян.

Северна Корея разработваше технология за изстрелване на балистични ракети от подводници, преди да спре всички тестове на ракети с голям обсег на действие. Явно опитите са подновени.Съветът за национална сигурност на Южна Корея изрази силна загриженост относно теста.

Споделяне

Още от Свят