Шефът на Пентагона: Без съмнение Асад е отговорен за химическата атака

Джеймс Матис

Няма съмнение, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака от 4 април. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от световните агенции.

"Няма съмнение, че сирийският режим е отговорен за решението да се предприеме тази атака и за самата атака", каза Матис на пресконференция заедно с генерал Джон Вотел, командващ американските сили в Близкия изток, предаде Франс прес. Той каза, че се базира на преглед на разузнавателни данни, предаде Асошиейтед прес.

"Един премерен военен отговор бе най-доброто, което можеше да се направи с цел разубеждаване на режима да предприеме друга атака от този род", каза Матис относно американския наказателен ракетен удар по база на сирийските военновъздушни сили, извършен след химическата атака, предаде Франс прес.

"Това военно действие показва, че САЩ няма да стоят, без нищо да правят, когато Асад пренебрегва международното право и използва химически оръжия, които твърди, че е унищожил", допълни Матис.

Той обаче уточни, че стратегията на САЩ в Сирия си остава същата - победа над джихадистката група "Ислямска държава". Това остава приоритет за САЩ.

Относно американския ракетен удар Матис подчерта, че "сирийският режим ще трябва да си помисли добре, преди да се опитва да нарушава международните норми срещу използването на химически оръжия", предаде ДПА. Матис отбеляза, че американското действие е имало за цел да прати ясен сигнал във връзка с въпроса за химическите оръжия и не бележи увеличаване на американското участие в Сирия.

Същевременно Белият дом предаде на репортери доклад за химическата атака в Сирия, предаде Ройтерс. В него се казва, че американското разузнаване е посочило, че химическият агент е бил "хвърлен" от сирийски самолет Су-22, излетял от базата Шайрат. Самолетът е бил в близост до сирийския град Хан Шейхум около 20 минути преди началото на атаката и е напуснал зоната малко след нея.

"В допълнение на това по наша информация хора, които са били свързани със сирийската програма за химически оръжия, са били в базата Шайрат през втората половина на март, правейки подготовка за предстояща атака в Северна Сирия. Те са били в базата и в деня на атаката", се казва в доклада.

Според неназован представител на Белия дом Асад използвал атаката като част от операция за забавяне на напредъка на бунтовниците. Този представител каза също така, че в американската разузнавателна общност няма единодушие по въпроса дали руснаците са знаели за планираната атака предварително, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят