Ще искаме от Брюксел преначертаване на защитените зони

Кабинетът "Станишев" изкопа "вълча яма", а сегашният трябва да плаща чужди грехове, обяви Валери Симеонов

Ще искаме от Брюксел преначертаване на защитените зони

България ще поиска от Европейската комисия да разреши преначертаване на защитените зони у нас. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти във Варна, пред които коментира казуса със защитената зона на нос Калиакра, където трябва да се въведат забрани за стопански дейности, за да избегне страната ни парични глоби от Европейския съюз заради построени в нарушение шест ветропарка и голф курорт.

Като "вълча яма", изкопана от правителството на Сергей Станише, определи Симеонов ситуацията със защитената зона "Калиакра", срещу чийто обхват негодуват местните, а прокуратурата установи незнайно как, че вписаните в нея понто-сарматски степи са повече от действителното.

Проблемът със защитените зони няма как да бъде решен, без да бъде ощетена държавата, но целта на този кабинет е да се намалят колкото може санкциите, заяви Симеонов. По думите му правителството ще предприеме този ход, колкото и тежка процедура да е това, защото "Европейският съюз по принцип не обича да си преразглежда решенията“.

"Борбата на този кабинет е да се опитаме да намалим колкото се може вредния ефект. Длъжни сме, защото нашите сънародници са ощетени. Случаят със защитена зона "Калиакра" не е въобще тежък. Там имаме само 30 процента частни земи и то незастроени. Не е тежък проблемът, когато нямаш строителства и инвестиционни намерения изпълнени. Тежък ще бъде, когато влезем в другите общини и в другите зони. Със страшна сила се задава буфер Рила - с изискванията за хабитати, за мечки и за главочи“, смята вицепремиерът.

"След това идва Пирин с лифтовете. Идва Странджа, която на картата е зачертана с черно. Там пък нищо не можеш да правиш", допълни той.

Според Симеонов следват страшно тежки и непопулярни решения, които трябва да вземе това правителство. Ще се наложи кабинетът да носи отговорността на други, но път за отстъпление няма, обяви той.

"Тези процедури отсега може тотално да торпилират правителството и управлението на държавата“, смята вицепремиерът и представител на "Обединените патриоти".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?