Ще се намали броят на нужните гласове за саниране на блокове

Ще се намали броят на нужните гласове за саниране на блокове

Предвижда се намаляване на броя на съгласните да се санира сградата, съобщи в четвъртък заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи пред журналисти.

В момента е необходимо сдружаване на 100 процента от етажната собственост в частната сграда, за да се предприемат мерки за енергийна ефективност. Това обикновено е изключително трудно и се блокират всякакви инициативи за саниране на сградите.

Предвиждат се промени в Закона за етажната собственост, които ще намалят процента на сдружаване, каза Павлова, но не посочи какъв ще е необходимият брой собственици на имоти.

Като се направят тези поправки ще е възможно стартирането на мярка по оперативната програма “Регионално развитие“, по която са заделени 50 млн. евро за финансиране на енергоефективни проекти за частна и публична собственост жилища. Това се очаква да стане догодина, предстои уточняването на механизмите за финансиране на енергоефективните мерки.

Целта е да се намери такъв процент безвъзмездно финансиране, който да е достатъчно стимулиращ частният собственик да доинвестира останалата сума от средствата за саниране на жилищната сграда чрез заеми, но и да не е прекалено голям, за да не бъде обявен за държавна помощ, уточни Павлова.

Тя каза, че се очаква да завърши до края на тази година проектът на ПРООН за санирането на сгради и да бъде предложен финансов модел за този процес, който да бъде приложен и да се обявят насоките за кандидатства с проекти.

2.5 млрд. евро са нужни за саниране на жилищните сгради в България по оценки от 2004-2005 г., когато и изготвена останалата на хартия стратегия и програмата за жилищна политика. Не са правени актуални разчети колко са необходими в момента за саниране на блоковете, повечето от които са истинска гротеска с единично предприетите от собствениците топлоизолации в различни цветове и подмяна на дограми. Освен това направени на парче мерките за енергийна ефективност имат съмнителен ефект, но именно липсата на съгласие и най-вече финансова възможност на всички обитатели на една сграда да санират по общ проект пречи на реновацията на блоковете.

Зам.-министърът припомни, че тази година вече са обявени две от най-големите схеми за енергийна ефективност по програмата, които са насочени към училищата и детските градини, общинска собственост, на територията на цялата страна. Схемите са на стойност 105 млн. лева и всички общини могат да предлагат по тях проекти за финансиране. Предстои обявяването на мярка за оборудване на болници, в което може да се включват и енергоспестяващи мерки. Пускането на финансирането за 140 млн. лв. ще стане през лятото, припомни Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти