Сидеров с усещане, че ГЕРБ има полза от разединение в ОП

Сн. БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров стигна до заключението, че ГЕРБ има полза от разногласията между партиите от коалиционния им партньор във властта "Обединените патриоти".
"ГЕРБ като че ли имат полза от това да не сме единни. Това е само усещане, нямам доказателства", каза той в петък пред журналисти в парламента.

В предишното правителство на Бойко Борисов представители на тогавашния коалиционен партньор на ГЕРБ - "Реформаторския блок" (РБ), също подозираха, че по-голямата партия се възползва от раздорите им и дори ги подстрекава. Сега и Сидеров заподозря същото, но без да каже и дума за сходството между "Обединените патриоти" (ОП) сега и РБ преди.

"Ако патриотите сме със слаб резултат, ГЕРБ може да има преразпределение с един депутат. Аритметиката е такава“, каза в петък Сидеров. Той заподозря, че някой насочва медиите към темите дали ОП ще се съберат на коалиционен съвет и дали ще се явяват заедно на евровота.  "Сигурен съм, че хората не лягат и не стават с този въпрос. Има изкуствено възбуждане по тези теми. Дано да не е насочвано от някого", каза още той.

Мистериозна среща между ВМРО и НФСБ вбесила Сидеров

В четвъртък депутати от ВМРО и НФСБ са се събрали на среща без "Атака", медиите научили за нея, а Сидеров разбрал от публикации. Твърди, че никой не му е казал, че ще има коалиционен съвет.

"Вчера ме питат защо не съм на Коалиционен съвет, казвам, че никой не ме е канил. Питат ме - как медиите са там? А кой им е казал?", попита лидерът на "Атака", а вчера дори обяви, че партньорите му си играят на криеница и са го върнали в детските му години. Така Сидеров на практика възрази, че не е поканен на коалиционна среща, на каквито през последните месеци не ходи дори да е поканен.

В четвъртък, преди мистериозната среща, депутати и от ВМРО, и от НФСБ казаха пред Mediapool, че коалиционен съвет няма да има. Среща обаче е имало. Твърдят, че била за законодателни промени. По неофициална информация обаче идеята на разговора между ВМРО и НФСБ била двете партии да изгладят отношенията си.

До напрежението между ВМРО и НФСБ се стигна, след като в събота лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че "патриотичната" коалиция не е стабилна, а доводите на коалиционния му партньор и лидер на НФСБ срещу преговорите със САЩ за купуване на F-16 Block 70 са несериозни. Ден по-късно  ВМРО призова останалите партии в управлението да се заемат с изпълнението на нейни приоритети, които да "осмислят" участието им във властта. Това изнерви Симеонов и НФСБ обяви, че прекратява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите. След поредната драма помежду им трите партии обявиха, че може и да не се явят заедно на евровота, но това няма да попречи на участието им във властта. Въпреки това били готови да решат проблема.

От партията на Каракачанов дори обявиха, че са готови да се извинят на Валери Симеонов, за да подновят преговорите.

От "Атака" бяха изолирани от разговорите за явяване на евровота, защото Сидеров, който месеци наред бурно настояваше пред партньорите си час по-скоро да изяснят този въпрос, пропуска пореден коалиционен съвет, на който е трябвало да се обсъди тази тема.

Играта на Сидеров

От началото на годината лидерът на "Атака" отрича да е поставял условие да води евролистита на ОП, но по информация на негови колеги истината е точно обратната и това е причината за постоянните му избухвания и скандали. ВМРО и НФСБ обаче са твърдо против Сидеров да е първи в листата.

Въпреки че отрича мераци за евродепутатско място, Сидеров от месеци атакува евродепутата на ВМРО Ангел Джамбазки, който допреди скандалите беше вариантът на ВМРО и НФСБ за водач на евролиста. Лидерът на "Атака" ще поиска "всички кандидати за евродепутати да декларират отказ от огромните суми, които получават незаслужено".

Тази седмица Сидеров дори отрече  да участва в управлението на държавата, защото целият парламент бил само "представителна фигура", а България е "министерска република". Изглежда лидерът на "Атака" се дистанцира от коалиционния живот, въпреки че по думите му го изолират, а това поставя въпросът дали "Атака" ще остане част от ОП и дали сами ще напуснат, или ще чакат да бъдат изключени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес