Скандалът в Чехия със закупени от България дефектни ракети отива на съд

Скандалът в Чехия за закупени от армията дефектни български и украински противотанкови ракети стигна до съд, след като Националният одиторски център установи, че негодните ракети са закупени с фалшива документация.

За покупката на 80 ракети, придружени с фалшива документация, чешката армия е платила 2,7 милиона евро.

Позовавайки се на разследването, чешкото радио "Едно" съобщи, че не всички компоненти в ракетите са били нови, като някои са били заменени с по-стари части. Последните 20 ракети са били доставени преди три години от чешката фирма Омнипол и оттогава министерството на отбраната не може да постигне споразумение за компенсация от страна на България.

Заместник-председател на Комисията за сигурност към парламента, който има информация за скандала, казва, че ракетите, които са произведени през 1983 година, са негодни, съобщи репортер на Би Би Си в Прага в интервю за българската редакция.

Оригиналните надписи на ракетите са замазани с боя, документацията е фалшива. Медиите обаче не могат публикуват резултатите на контролния орган, тъй като те са секретни.

Армията сега очаква решението на съда, който трябва да определи кой да ѝ върне парите, платени за неизползваемите ракети. Говорител на министерството на отбраната смята, че това трябва да стори Омнипол.

Не се споменава нищо за това, кой стои зад сделката от българска страна.

Чешкото министерство на отбраната е закупило ракетите между 1998 и 2000 г.

Според чешкия депутат Милош Тиц, който е член на парламентарната комисия за сигурността и отбраната, ракетите могат да експлодират още преди да са изстреляни и да унищожат хеликоптерите, от които са изстреляни, съобщи АФП.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?