След 14 години скоростната връзка до новия терминал на летището е готова

Сн.БГНЕС

След 14 години скоростната връзка до новия терминал на летище "София" беше пусната в експлоатация ден преди официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС в столицата.

През 2009 г. заварихме проекта в състояние, което не позволяваше неговото продължаване и това наложи да направим консервация на обекта, каза транспортният министър Ивайло Московски при прерязването на лентата.

През 2012 г. с решение на втория кабинет на Бойко Борисов са осигурени необходимите 13.7 млн. лева за довършването му и днес той е факт, два месеца предсрочно, заяви Московски.

По думите му изграждането на естакадата е с голяма сложност от техническа и инженерна гледна точка и до момента у нас не бяха реализирани подобни проекти.

Очакванията са новата пътна отсечка и връзката на софийското метро до летище "София" да доведат до значително облекчение на трафика към Терминал 2.

Днешното откриване символично можем да свържем и със старта на Председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема, каза Московски.

На 10 и 11 януари ще пристигнат тримата първи в ЕС – председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таняни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, заедно с още 80 чиновници от Брюксел – еврокомисари и евродепутати.

Строителството на пътната връзка от бул. "Брюксел" до ул. "Мими Балканска" започна през септември 2016 г., а срокът за завършването му беше февруари 2018 г. Строителството се забави заради отчуждителни процедури.

В изграждането на директно скоростно трасе от бул. "Брюксел" до новия терминал на летището, както и две пътни връзки до Терминал 1 бяха инвестирани 13.7 млн. лв. от държавния бюджет. Общата дължина на директното трасе е 1100 м, които включват 360-метрова естакада.

Изпълнител на проекта е обединение "Брюксел 2015", в което влизат "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство". Строителният надзор се осъществява от "Трансконсулт-БГ" ООД.

Споделяне

Още от България