След арестите във фонда 39 деца все още чакат решение за лечението им

Снимка: БГНЕС

Тридесет и девет деца, чиито случаи е трябвало да бъдат разгледани на провалилото се заради арестите във Фонда за лечение на деца заседание, все още чакат решение за финансирането на техните терапии. Това съобщи в четвъртък Красимира Величкова от Обществения съвет на фонда. Та опроверга твърденията на здравния министър Петър Москов, че след спецакцията, съчетана със светкавична смяна на шефа на фонда, той работи “като часовник“, много по-добре отпреди и лечението на нито едно дете не е било забавено заради случилото се.

“Всички тези деца бяха с подготвени досиета за разглеждане на 20 и 21 април, но бяха отложени поради екстремните обстоятелства. Те чакат заседанието на 18 май“, съобщи Величкова.

На 20 април, когато заседанието бе прекъснато след нахлуването на маскирани анмафиоти, дневният ред на фонда предвиждаше да бъдат разгледани случаите на 57 деца с положителни медицински становища за финансиране. От тях общественият съвет гласува само най-спешните 17.

Сред все още чакащите деца има такива с детска церебрална парализа, спинална мускулна атрофия, Синдром на Даун, Сарком на Юинг, офталмологични заболявания и др.

В това число не влизат няколко деца, които са били в дневния ред, но са кандидатствали за подпомагане за дейности извън обхвата на фонда и няма да бъдат подкрепени. Не са включени и децата, чиито документи междувременно са обработени и също чакат.

“Лъжите, че Фондът си работи все едно нищо не се е случило, трябва да спрат дотук, както и този нелеп задочен разговор с Петър Москов“, коментира Величкова във Фейсбук профила си, където публикува и списък с чакащите за разглеждане заявления, така както фигурират в електронния регистър на фонда.

Преди ден Москов заяви, че от акцията във фонда са спечелили децата и отправи обвинения за работата му, които също бяха опровергани от представители на обществения съвет. Като например, че ползването на специалните болничните крила от семействата на болните деца биха излизали по-евтино от наеманите апартаменти или че деца са били ощетени заради административни разходи във фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?