След скандала тромавата процедура за детските лекарства в НЗОК ще бъде облекчена

Здравните власти отричат административното забавяне да пречи на лечението

Дечо Дечев, управител на НЗОК

Тромавата процедура за финансиране на детските лекарства след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в НЗОК е в процес на облекчаване. Въпреки че е бавна и отнема време, тя по никакъв начин не засяга лечебния процес и децата получават адекватно и навременно лечение с неразрешените у нас медикаменти. Това увериха в четвъртък на изслушване в парламентарната здравна комисия управителят на НЗОК, здравния министър и лекари от болницата “Царица Йоанна“-ИСУЛ. Те отговаряха на въпроси от депутати заради скандала със забавеното плащане на лекарства за лечението на шестгодишното дете със Синдрома на Даун, което се лекуваше от левкемия и в последствие почина.

Тромавата административна процедура и продължителна кореспонденция между НЗОК и болницата относно плащането на вече приложените лекарства постави под въпрос създадена ли е изобщо адекватна процедура, по която НЗОК като приемник на детския фонд да плаща на болниците.

В четвъртък от болницата, министерството и НЗОК признаха, че процедурата действително е сложна и се търси нейното облекчаване, но то все още не е факт. Не стана ясно защо облекчената процедура не е била измислена и приведена в действие преди прехвърлянето на детския фонд в НЗОК, а едва сега – почти 3 месеца по-късно, когато вече дава проблеми.

В момента се работи по вариант болниците да дават заявки за необходимите лекарства за по-продължителен период на база на анализ на преминалите болни, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Заместничката му Жени Начева допълни, че така лекарствата ще се заявяват и плащат за по-продължителен период от време, а не за всеки отделен случай.

И в момента обаче е създадена организация така че болницата да започне лечението на детето още при подаването на документите от родителите в НЗОК и не се чака специално разрешение, обясни директорът на детската онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов.

За случая на шестгодишната Мария той посочи, че не е пропуснат нито един етап от лечението ѝ и лекарства не са липсвали в нито един момент, а забавяне е имало само в административните процедури, което е накарало болницата да представи фактура на семейството и да се ползват пари от дарителската сметка за лечение в Германия.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев също коментира, че между издаването на заповед от него за плащането на лекарствата и провеждането на лечението на детето няма никаква връзка и едното не пречи на другото. Той заяви обаче, че няма да подписва документи при наличието на непълна документация и се придържа към нормативните документи.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който също е онкохематолог, призова за да не се поставят повече колегите му в подобна ситуация да представят фактури на съсипаните родители на болни деца и процедурата да се опрости и облекчи максимално. Той посочи, че фактът, че кореспонденцията между НЗОК и болницата за случая на Мария е траял от 25 април до 19 юни е показателен, че процедурата е тромава и проблемна.

По-рано от болницата отхвърлиха обвиненията на НЗОК отпреди ден, че лечебното заведение носи вина за забавянето на процедурата, тъй като не е предоставило всички искани документи.

От думите на министър Ананиев се разбра, че причината за забавянето в плащането е, че касата е искала от болницата документ за цената на приложеното на Мария лекарство, а точно в момента (след прекратяването на нейното лечение заради влошеното ѝ състояние) продуктът е липсвал в болничната аптека и болницата не е можела да предостави цена, но след като се е получило я е представила.

По този повод Михайлов коментира, че е недопустимо болниците да бъдат оставени сами да се оправят с проблема с все по-често изчезващите от българския пазар заради ниските им цени животоспасяващи лекарства, използвани в ежедневната практика на болниците.

Болниците са безсилни пред дистрибуторите, коментира той и призова с тяхната доставка да се заемат МЗ или НЗОК. 

Споделяне

Още по темата

Още от България