Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Несъществуващите" рискове пред лечението на болните деца

"Да запазим работещото" или как пациентите да не станат заложници на зле разписани процедури при закриването на Фонда за лечение на деца

1 коментар
"Несъществуващите" рискове пред лечението на болните деца

Броени седмици остават до закриването на Фонда за лечение на деца и поемането на дейността му от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Подробен план как това ще се случи все още няма, макар че закриването трябва да стане до края на март. Детайлите трябва да се разпишат в наредба, която още не е публикувана за обществено обсъждане, но от месеци здравните власти уверяват, че “няма никакви рискове“, прехвърлянето ще е безпроблемно, и “всичко, което фондът е плащал, ще го плаща и касата“. Горчивият опит от фалстарта на всяко нововъведение и голяма промяна, не само в здравеопазването, но и в други сектори, обаче помрачава спокойствието на една група хора, ангажирани с лечението на тежко болни деца. Защото този път не става въпрос за винетки, а за детски животи.

Един по един отделни казуси на конкретни деца осветяват възможните подводни камъни, с които НЗОК ще се сблъска, поемайки новите дейности.

Притеснения по темата споделят родители на болни деца, пациентски организации , водещи лекари , обществени фигури.

Отговорът на институциите винаги е: “Спокойно, няма никакъв риск за лечението на децата“. Без никакви доказателства, че тези уверения са подплатени с реални действия и без да се търси мнението на хората, ангажирани с лечението на децата.

Основното предизвикателство пред прехвърлянето е в това, че трябва да се предвидят механизми НЗОК да покрива много широк спектър от лечения и услуги и да ѝ бъде дадена достатъчна свобода и гъвкавост, за да отиграва многообразните ситуации от живия живот в интерес на болните деца и семействата им. А не пациентите да стават заложници на зле разписани процедури, както обикновено се случва.

Как НЗОК ще плаща за лечение в ЕС и трети страни?

“Фондът за лечение на деца покрива както лечение с формуляр S2 в страни от ЕС по еврорегламент, така и лечение в ЕС без формуляр, защото не всички болници работят с такъв формуляр. Фондът плаща още за лечение в трети страни – изпращани са деца за лечение в Турция, Сърбия, САЩ и др. Финансира също така и трансплантации. Затова е важно да се предвидят механизми да се обхване целия този спектър от лечения и те да се покриват от НЗОК, когато не могат да се извършват адекватно и навреме в България“, коментира пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Само преди ден управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви в интервю, че НЗОК не може да плаща за лечение в ЕС без формуляр S2. По-късно обаче каза, че всичко, което фондът е плащал досега, ще се плаща и от НЗОК. Кое от двете е вярно засега не е разписано черно на бяло, но противоречивите сигнали будят притеснения.

“В момента чуваме, че всичко, което е правил фонда, ще се покрива от касата, но познавайки начина, по който работи НЗОК имаме притеснения и дълбоко се опасяваме, че всичко, което е било поето досега, ще се поеме от НЗОК и няма да останат деца, които ще трябва да разчитат на дарения или изобщо няма да имат достъп до лечение“, коментира Величкова

Кога ще плаща НЗОК и ще може ли да предплаща?

Ще плаща ли НЗОК лечение без формуляр е изключително важен въпрос, защото много често в практиката на фонда европейски болници отказват лечение с формуляр S2.

Най-пресният пример за това е случаят на 9-годишния Стефан, на когото румънска болница отказа лечение с формуляр по линия на НЗОК и поиска лечението да бъде предплатено от Фонда за лечение на деца.

Неговият баща Веселин Радойчев също е притеснен от предстоящото закриване на фонда и не приема на доверие уверенията на властите, че всичко, което досега се е поемало от фонда, ще продължи да се поема и в бъдеще.

Интерпретациите защо европейски болници не искат да работят с формуляр са много и различни – някои болници просто не работят с този формуляр, други не желаят да чакат 18 месеца, за да си получат парите от НЗОК по еврорегламент, когато могат да си ги получат веднага от фонда. Големите дългове на касата към чужди фондове са утежняващо обствоятелство, колкото и това да се отрича от касата.

И тук идва моментът с възможностите за разплащане от страна на НЗОК, които са ключови за това български деца да продължат да бъдат лекувани в чужди болници, когато това се налага. Чуждите болници са в правото си да поставят условия за лечението и как да им бъде платено, дали да получат предплащане, а децата не трябва да стават заложници на ината на българските институции.

Досега фондът е правил предплащане, когато болниците го искат и е покривал други разходи, възникващи в хода на лечението.

Почти никога формулярът не покрива цялото лечение

“Дори когато лечението е с формуляр S2 европейски болници постоянно искат доплащане за различни дейности, които не се покриват от стандартния пакет на лечението“, предупреждава Красимира Величкова.

“Например, за много операции се предвижда хонорар за лекаря, който винаги е извън покриваното от формуляра лечение. В 90% от случаите има допълнителни разходи извън тези по формуляра – дали е за престой, дали е за хонорар, дали е за лекарства, които са извън основния пакет. Така че, винаги има допълнителни разходи, особено ако лечението е по-дълго – онкологично лечение, трансплантация“, обясни Величкова.

“Да не разваляме работещото и ако можем - да го подобрим“

Притеснения има и за това как НЗОК ще поеме финансирането на т.нар "off-label" лекарства в българските болници, което засяга лечението на деца с онкологични заболявания. Около 60% от лекарствата в педиатрията се предписват "off-label" – когато приложението на продуктите не е официално разрешено при деца или е одобрено само за дадена диагноза, но се ползва и за друга, защото това е единственият шанс да получат адекватно лечение. Тъй като не са официално разрешени, тези лекарства не се плащат от НЗОК и досега се покриваха през Фонда за лечение на деца и дори през инициативата “Българската Коледа“. От НЗОК и МЗ уверяват, че тези лекарства ще се плащат и занапред. Как – все още не е ясно. Не са търсени за консултации и специалистите, които работят с тях.

“Аз лично съм притеснен, защото не знам как ще се реши този въпрос и никой досега не ни е питал. Засега си работим по стария ред и получаваме финансиране от фонда“, коментира пред Mediapool проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология, завеждащ Клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Дори и в момента през Фонда за лечение на деца достъпът до тези лекарства е труден, защото трябва да има изрично подадена молба, за да се финансира лечението на конкретното дете.

Този ред би могъл да се улесни при прехвърлянето на дейността към НЗОК, но засега няма никакви индикации, че това ще се случи.

“Това, което работи, не трябва да го пипаме, за да не го развалим. Поне механизмите, които на този етап бяха работещи, би трябвало да се запазят. Оттам нататък можем да надграждаме, но да се стъпи върху работеща система, а не всичко наново да започва“, заяви Константинов.

“НЗОК би трябвало да направи среща с всички, които сме ползвали фонда, за да си кажем добрите и лошите страни в работата, за да има приемственост. Защото и там имаше доста кусури за оправяне, но имаше и изход от някои ситуации, на които иначе не можехме да намерим решение. Така че, в този смисъл е желателно да се направи нещо като среща с всички, които до този момент сме работили с фонда как виждаме нещата при новата ситуация. И как новият орган би поел нещата“, заяви Константинов.

Логистиката – “не изгаряме от желание, но ще го правим“

Как новият орган би поел нещата е ключов въпрос и по отношение на логистиката около изпращането на деца за лечение в чужбина. „

“Фондът не просто плащаше логистиката, но я извършваше. Тоест не се налагаше родителите сами да търсят оферти за лечение, билети, къде да живеят, преводачески услуги. Това е от голяма полза за родителите, защото не всеки е длъжен да може да се оправя сам“, коментира Величкова.

По този въпрос засега имаме уверението на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че “никой в касата не изгаря от радост и желание, че ще му се стовари на главата още един проблем и дейност“. Той все пак обеща, че при сливането на фонда с касата ще бъдат прехвърлени и служителите, които досега са се занимавали с логистиката.

С това спорните въпроси около закриването на фонда далеч не се изчерпват. Неясноти има и около финансирането на медицинските изделия в българските болници, не по-малък е проблемът с прозрачността при взимането на решенията след закриването на Обществения съвет към фонда.

Прехвърлянето на Фонда за лечение на деца в НЗОК изобщо не е лишено от смисъл и дори е по-добре една институция да отговаря за лечението на български граждани в чужбина. Когато подобна промяна засяга живота и здравето на тежко болни деца обаче, всички рискове трябва да бъдат сведени до минимум, а не да се разчита, че ще бъдат гасени пожари в движение, както обикновено се случва. Засега имаме само голите уверения, че “всичко ще бъде наред“

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Авакум Захов
    #1

    "Не всеки е длъжен, да може да се оправя сам" - това казва всичко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.