След трагедията в бразилската дискотека са арестувани собственикът и музиканти

Злополучната дискотека "Кис"

Бразилската полиция е арестувала един от собствениците на запалилия се нощен клуб в града Санта Мария, където в неделя през нощта загинаха 231 души. Задържани са и двама музиканти от групата, по време на чието изпълнение е станал инцидентът, съобщиха местните власти, цитирани от световните агенции.

 

Елисандро Сфор, един от собствениците на дискотеката “Кис“ (Kiss), е бил настанен в болница заради отравяне с газ по време на пожара. За втория притежател на клуба също е издаден заповед за арест, но полицията все още не е установила негово местонахождение.

 

Задържани са и двама от членовете на групата Gurizada Fandangueira, по време на чието изпълнение избухва пожарът заради пиротехническото шоу. Единият е вокалистът на бандата, другият е отговарял за безопасността на сцената.

 

По време на концерта в чест на първокурсници от местен университет използвани от групата фойерверки подпалили декорацията на сцената. Пожарът бързо се разраснал в помещението, където се намирали около 500 души. Почти половината от тях загиват от задушаване или са стъпкани до смърт в създалата се суматоха. По окончателни данни мъртви са 231 души, след като в неделя първо излязоха данни за 245 жертви, а после броят им бе коригиран на 233-ма, но се оказало, че има дублиране на преброяването на загиналите. Жертвите са младежи между 16 и 20 години. Над 100 души бяха приети в болница, като 52 от тях остават в тежко състояние, а 30 – в критично.

 

Запалилият се клуб е работил около половин година без лиценз, тъй като предишният бил изтекъл, но Сфор твърди, че е подал документи за продължаването на разрешителното. Той обвинява за инцидента групата, която е свирила на сцената. Сфот отхвърля и отправени му обвинения, че е скрил записите от видеокамерите, които следят вътрешността на дискотеката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?