След три години строеж на 15 км пуснаха магистрала "Струма" към гръцката граница

Движението на 15-километровия участък от Сандански до ГКПП "Кулата" от магистрала "Струма" беше пуснато след над три години строителство.

Доскорошния традиционен почин за откриване на нов обект с рязане на лента вече е заменен с иновативното "инспекция" начело с премиера Бойко Борисов. Компания му правеха министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и председателят на управителния съвет  на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

С пускането на участъка придвижването по направлението вече става по-бързо и безопасно. Времето за пътуване се намалява с около час.

Тежкият транзитен трафик вече няма да минава и през намиращите се в близост до магистралата села, чиито пътища бяха разрушени по време на строителството. Пътната агенция обеща да възстанови пътната настилка през селата до края на годината.

Въпреки че беше пуснато движението, отсечката на магистрала "Тракия" не е завършена напълно, а остава още около 10% от предвидените по договор дейности.

В момента се изпълняват довършителни строително-монтажни работи. Изгражда се етапната връзка за включване на движението от първокласния път на магистралния участък Сандански - Кулата. Изпълняват се и пътните връзки "Петрич-Кулата" и "Кулата-Петрич" при пресичането на третокласния път Петрич- Златарево с аутобана.

Близо 15-километровата отсечка от Сандански до ГКПП "Кулата" се строи от 5 април 2012 г. от "Актор", но в крайна сметка беше довършена от благоевградската "Агромах" след ултиматум за още пари от гръцката компания. Договорът с "Актор" е за 67 млн. лв. с ДДС.

Изграждането на отсечката от Сандански до ГКПП "Кулата" на магистрала "Струма" се финансира от оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Общата дължина на магистрала "Струма" от пътен възел Даскалово до гръцката граница е 150 км. С пускането на новата отсечка за строителство остава само участъкът през Кресненското дефиле с дължина 67 км. За наземните участъци вече има избрани изпълнители. Все още няма яснота как ще се строи участъкът през дефилето – с един дълъг или няколко къси тунели, свързани с виадукти и мостове. Окончателното решение се очаква да бъде взето до края на годината.

Довършването на магистрала "Струма" е основният приоритет на програма "Транспорт" през настоящия програмен период.

Споделяне

Още по темата

Още от България