Солени глоби и за трите ЕРП-та заради нарушения, но запазват лицензите си

И на трите електроразпределителни предприятия – ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“, ще бъдат наложени сериозни глоби заради констатирани техни нарушения при изпълнението на дейността им по доставяне на електроенергията, но надали лицензите им ще бъдат отнети. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова в сряда пред парламента по време на обсъждане на състоянието на енергетиката.

 

Докато тя обясняваше проблемите на ценообразуването, колегите ѝ от регулатора трябваше да разглеждат и да приемат констатациите в доклада от извършената проверка в трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Комисията е констатирала сериозни нарушения от страна на доставчиците, за които по-късно през деня трябвало да напишат наказателни постановления. Харитонова обаче не се ангажира с размер на глобите, които може да бъдат наложени на дружеството, тъй като утре-вдругиден можело те да паднат при обжалването им във Върховния административен съд.

 

От думите на регулаторния шеф се разбра, че надали ЧЕЗ, срещу която е отворена процедура по отнемане на лиценза, или някоя от другите две компании ще останат без разрешително за работа. Изказване в същата посока направи преди десетина дни и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който заяви, че правният анализ на казуса сочел, че ЧЕЗ може да запази лиценза си.

 

Харитонова отново коментира, че вземането на лиценза на ЧЕЗ не означава отнемането на мрежата ѝ. Подобни действия само ще спрат инвестициите на дружеството в мрежата, тъй като тя ще има друг назначен от ДКЕВР оператор, и собственикът няма да има интерес да поддържа съоръженията. Според нея така ще се наложи държавата да изкупува мрежата в Западна България, която е оценена на 700 млн. лв. и е застрахована за 5 млрд. лв. от чешката компания.

 

По повод обвиненията на депутати, че се бави приключването на проверката и наказанията за ЕРП-ата, шефът на ДКЕВР обясни, че “ако ние не сме си свършили работата добре, може да бъдем осъдени и от това ще пострадат и потребителите. Одитният доклад с нарушенията на ЕРП-ата ще бъде предаден и на депутатите, обеща Харитонова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?