Социалистите остават с трима кандидати за комисията по досиетата?

Четвъртият кандидат на БСП за комисията по досиетата вероятно няма да бъде допуснат до изслушване във вътрешната парламентарна комисия и така в пленарна зала за гласуване ще влязат трима издигнати от левицата за 9-членния орган. Шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) обясни пред Mediapool, че няма как да се разглежда новата номинация на БСП,  тъй като по закон може да се предлага подмяна на кандидат, само ако е получил отказ за достъп до класифицирана информация.

Случаят обаче не е такъв, тъй като историкът Искра Баева първоначално прие, а после оттегли кандидатурата си за комисията по досиетата и левицата предложи на нейно място депутата Апостол Димитров.

 “Мнението ми е, че няма как да има подмяна. Казах това и пред колегите си във вътрешната комисия в сряда”, обясни Свинаров. И добави, че за него Димитров не е кандидат. “Няма как да го включим при гласуването на кандидатите на отделните партии в пленарна зала”, каза шефът на вътрешната комисия. По думите му никой от депутатите, дори и представителите на БСП, не са възразили срещу това.

Според депутати окончателното решение дали Димитров да бъде допуснат до изслушване е в ръцете на Свинаров.

Зам.-шефът на комисията Борислав Българинов (БНС) обясни пред Mediapool, че той е повдигнал въпроса дали може да бъде изслушан Димитров и доколко това ще е законно. Според него няма основание левицата да предлага нов човек, тъй като Баева не е била отхвърлена.

Левицата използва разрешаването на проблема с отхвърления от НСС кандидат на ОДС Георги Константинов и тази седмица предложи Апостол Димитров за комисията.

На въпрос, след като се нарушава закона с тази номинация, защо социалистите я предлагат, Свинаров каза, че “може би не са го прочели закона”. Той заяви, че след като Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) излезе с решение по “казуса Константинов”, комисията има готовност да предложи всички кандидати за гласуване в зала.

Големият въпрос обаче преди това гласуване е как коалиционните партньори – БСП, НДСВ и ДПС ще се договорят за шеф на комисията. За поста засега усилено се спряга Христо Марински, бивш член на закритата комисия “Андреев” и настоящ съветник на президента Първанов по въпросите на сигурността. За председател обаче се спряга и другият кандидат на левицата – депутата Евтим Костадинов, както и Георги Георгиев, зам.-министър на регионалното развитие в правителството “Сакскобургготски” и за когото се твърди, че е номиниран от вътрешния министър и зам.-шеф на БСП Румен Петков.

Напоследък в парламента обаче усилено се говори, че към поста шеф на комисията имат претенции и ДПС. Кандидатите му са Орхан Исмаилов, зам.-шеф на ДКСИ, Бойко Ганчевски и Невин Фети.

Когато се говори за шеф на комисията трябва да се отчетат позициите на Сергей Станишев и Георги Първанов и как те ще се разберат, но не може да се пренебрегва и ролята на Ахмед Доган в целия процес по отварянето на архивите на бившата ДС, коментира пред Mediapool представител на левицата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?