Спасените край Доспат мечета заминават за реадаптация в Гърция

Спасените мечета ще заминат за Гърция

Откритите без майка край язовир "Доспат" и спасени три малки мечета ще заминат за реадаптация в Гърция, а след това ще бъдат върнати в българската природа, съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник.

Ведомството е дало разрешение за отпътуване на животните за гръцкия център "Арктурус“.

Мечетата на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат. След спасителна акция, проведена от смолянската екоинспекция и фондация "Четири лапи", животинчетата бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица“.

Издирването на майка им обаче не беше успешно, въпреки поставените фотокапани в региона и редовните огледи от екипи на екоинспекцията.

За да могат мечетата да получат подходящи за възрастта им грижи, екоминистерството се е свързало с гръцките си колеги и с центъра "Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Във вторник е било потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи“, която до момента полага грижи за животните.

Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата в България.

Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи“ и център "Арктурус“. Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?