Според Макрон ЕС се нуждае от стратегически отношения с Турция и Русия

Еманюел Макрон (дясно) заедно с финландския президент Саули Нинистьо в Хелзинки

Европейският съюз се нуждае от стратегически отношения с Турция и Русия, включително по въпросите на отбраната, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс в четвъртък.

В наш интерес е ЕС да има стратегически отношения с Турция и с Русия, които да донесат стабилност и да са съгласувани с посоката, в която върви Европа, каза Макрон.

На съвместна пресконференция в Хелзинки с финландския президент Саули Нинистьо, Макрон посочи киберсигурността и отбраната като приоритетни области в тези отношения.

Финландия е заинтересована от инициативата на Франция за европейски въоръжени сили и иска да се присъедини към нея, заяви Нинистьо.

Догодина ще бъде създаден европейски фонд за отбрана с цел развиване на военните способности на държавите членки и да се насърчи стратегическата независимост от ЕС, отбеляза Франс прес.

Паралелно с това Париж създаде с още осем партньора европейска група за намеса, чиято цел е да развие способност за бързо провеждане на военни операции, евакуации от обхваната от война страна и за оказване на съдействие при бедствия.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?