Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според съсловната им организация сестрите са станали заложник на партийни страсти и вождистки интереси

0 коментара
Според съсловната им организация сестрите са станали заложник на партийни страсти и вождистки интереси

Противопоставянето между щаба на протестиращите медицински сестри и съсловната им организация – Асоциацията на професионалистиет по здравни грижи продължава да ескалира. В петък официалната съсловна организация излезе с отворено писмо до институциите, с което отхвърля отправените от протестиращите обвинения в задкулисни действия и упреква властите за липсата на действия за решаване на проблемите на съсловието.

“Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни (БАПЗГ) грижи се обръщаме към Вас, за да заявим, че нагнетяването на огромно напрежение в обществото през последните месеци, в предизборна ситуация, се отразява пагубно върху живота и здравето на хората в нашата страна. Поради системното неглижиране на проблемите в здравеопазването съсловието на професионалистите по здравни грижи стана заложник на партийни страсти и вождистки интереси“, се казва в писмото.

БАПЗГ припомня, че многократно е сигнализирала  за проблемите чрез становища, декларации, отворени писма, позиции и призиви до отговорните институции и до медиите.

“От 2017 г. насам сме изпратили 9 документа с конкретни искания за подобряване на условията на труд, на социалния статус, на възможностите за продължаващо обучение и кариерно развитие, както и за мерки за ограничаване на агресията срещу медици. От Вас получавахме разбиране и обещания за решаване на поставяните от нас проблеми, но без конкретни срокове за изпълнението им“, припомнят оттам.

В очакване на реформата

В началото на 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев обяви, че Министерството на здравеопазването ще изготви проект за нов модел на финансиране на здравеопазването с обещание, че ще има ясна формула за разпределение на средствата за работни заплати и ще се сложи край на унизителното заплащане на труда ни.

Моделът трябваше да бъде факт през месец май миналата година, но представянето му беше отлагано няколко пъти.

На 12-ти май 2018 г. в София се състоя национален протестен митинг, организиран от БАПЗГ, в който участие взеха близо 5000 професионалисти по здравни грижи от цялата страна. След събитието внесохме протестна декларация във всички отговорни институции, с настояване за политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 г.; промяна на модела на финансиране на здравната система, който да доведе до достойно оценяване на труда ни – стартова заплата, равна на три минимални работни заплати; диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация и КТД; задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение на специалистите по здравни грижи; приемане и спазване на медицинските стандарти, с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването. 

През месец септември 2018 г. беше представена визията за нов модел на финансиране на здравеопазването и бяха създадени работни групи към МЗ с участието на изтъкнати специалисти и експерти от съсловни организации, включително и от БАПЗГ.

“Работните групи извършиха дейността си, но тя не беше огласена, нито беше взето решение за промяна на модела на финансиране. В същото време ние професионалистите по здравни грижи продължавахме да работим в условията на унизително отношение към труда ни и неадекватно заплащане“, се казва в писмото.

Съсловната организация оказала финансова подкрепа за протеста 

Поради безизходната ситуация на съсловието и задълбочаващата се криза в здравеопазването на 24.01.2019 г. БАПЗГ изпрати призив до Министерството на здравеопазването, синдикатите, Националното сдружение на общините в Република България и Националната асоциация на работодателите в здравеопазването към БСК, в който апелирахме за незабавно увеличаване на заплатите на професионалистите по здравни грижи. Нашият аргумент беше, че в преговорния процес за сключване на КТД участват работодателските организации, синдикатите и министъра на здравеопазването, което предполага, че са направени предварителни финансови разчети, гарантиращи неговото приложение на практика. 

“В нашия призив отново повторихме исканията, които поставяме непрекъснато: Настояваме за политическо съгласие за дългосрочна визия за здравните грижи в България! Искаме управляващите да ни чуят, защото продължаваме да се топим и не е далече времето, когато ще изчезнем! Искаме българите да имат безпрепятствен достъп до нашите грижи! Искаме нашият висококвалифициран труд да бъде достойно оценен! За съжаление и този призив остана глас в пустиня. На 03.02.2019 г. на заседание на Националния съвет на БАПЗГ беше взето решение за организиране на подписка сред професионалистите по здравни грижи и граждани с начало 15.02.2019 г., която да бъде внесена в Министерския съвет. Организираният в социалните мрежи спонтанен протест на професионалистите по здравни грижи беше подкрепен от БАПЗГ не само с присъствие, но и с финансови средства за пътуващите участници от страната към София“, казват от съсловната организация. 

Противопоставянето е в ущърб на съсловието и пациентите 

Във връзка с възникналото напрежение и справедливите протести на професионалистите по здравни грижи бяха проведени редица срещи с представители на законодателната, изпълнителната власт и омбудсмана на Република България.

“Управителният съвет на БАПЗГ заявява най-отговорно, че всички твърдения за противопоставяне на легитимно избраните на конгрес представители на ръководството спрямо протестиращите медицински специалисти не почива на реални факти. От датата на първия протест на 01.03.2019 г. до момента, при широко медийно отразяване се тиражират неверни твърдения и откровени лъжи, свързани с дейността на БАПЗГ. Именно поради нежелание на ръководството на Асоциацията за обяснения през медиите и едностранното представяне на ситуацията, до момента се въздържахме от изявления. Спазването на елементарни етични норми на комуникация както помежду ни, така и с институциите създаде възможности за манипулиране на общественото мнение от страна на привържениците за разединяването на БАПЗГ. Те лесно получиха медиен комфорт за напълно безпочвени обвинения“, казват от съсловната организация.

“Беше създаден координационен комитет на протеста, но лицата зад него не намериха за необходимо да обявят колко души представляват. Буди недоумение, че първоначалното искане на протестиращите за „По-добри условия на труд и адекватно възнаграждение" бързо се трансформира в “Промяна в Закона за съсловните организации", посочват оттам.

“В декларация на Координационния комитет на протеста от 03.04.2019 г. се заявява “разграничаване от действията на БАПЗГ" и се внушава, че ръководството на БАПЗГ извършва задкулисни преговори и корупционни действия, изявления които подлежат на съдебна отговорност. За пореден път ръководството на БАПЗГ заявява: Подкрепя справедливите протести на всички професионалисти по здравни грижи за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения. Настояваме за приемане на стратегия за развитие на здравните грижи с план за действие, ясни срокове и отговорни институции. Ще участва в преговори на всички нива, касаещи съсловието, което по закон представлява. Действията за разделяне и противопоставяне са в ущърб на професионалистите по здравни грижи, на пациентите и на обществото като цяло", се казва още в отвореното писмо, подписано от председателката на организацията Милка Василева. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.