Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

Нарушения при приема на деца в детска градина "Зорница" в Горна баня е открила проверка на Столичната община. Срещу директора на институцията Мариана Иванова е започнало дисциплинарно производство.

Резултатите от проверката идват няколко месеца, след като Иванова обяви в писмо до медиите, че директорът на дирекция "Образование" към общината Мария Минчева я притиснала да подаде оставка, тъй като срещу нея имало "много тежък донос". Родители пък направиха подписка в нейна защита.

Според обявените в понеделник данни от проверката в градината били записани 24 деца, чиито кандидатури липсват в информационната система за кандидатстване в яслите и детските градини. Те обаче фигурират в списъците на Националната електронна информационна система за предучилищно образование и в дневниците на групите. Проверката е констатирала още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Според правилата в София класирането за ясла и градина става само през електронната система. Има обаче и възможности за прием на деца с хронични заболявания или протокол от лекарска комисия. В тези случаи децата се записват директно в детската градина, а кандидатстването не минава през електронната система. Директорът трябва да отрази записаните по този начин деца в електронната система за детските градини. Някои родители използват фиктивни диагнози, за да запишат децата си в желаната градина. Вратичката се използва заради недостига на места в детските заведения.

Проверките в детската градина в Горна баня са извършени по жалби от служители и сигнали от граждани, обясниха в понеделник от Столичната община.

Те са констатирали още нарушения в организацията на допълнителните образователни дейности. Установено е, че децата са посещавали спортни занятия извън детската градина без сключен договор между детското заведение и спортния клуб и без заповед на директора, като таксите за посещенията са събирани от педагогическия персонал.
Констатирани са още административни нарушения и такива, свързани с работата на педагогическия персонал.

На директорката Иванова се очаква да бъде наложено дисциплинарно наказание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?