Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

Нарушения при приема на деца в детска градина "Зорница" в Горна баня е открила проверка на Столичната община. Срещу директора на институцията Мариана Иванова е започнало дисциплинарно производство.

Резултатите от проверката идват няколко месеца, след като Иванова обяви в писмо до медиите, че директорът на дирекция "Образование" към общината Мария Минчева я притиснала да подаде оставка, тъй като срещу нея имало "много тежък донос". Родители пък направиха подписка в нейна защита.

Според обявените в понеделник данни от проверката в градината били записани 24 деца, чиито кандидатури липсват в информационната система за кандидатстване в яслите и детските градини. Те обаче фигурират в списъците на Националната електронна информационна система за предучилищно образование и в дневниците на групите. Проверката е констатирала още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Според правилата в София класирането за ясла и градина става само през електронната система. Има обаче и възможности за прием на деца с хронични заболявания или протокол от лекарска комисия. В тези случаи децата се записват директно в детската градина, а кандидатстването не минава през електронната система. Директорът трябва да отрази записаните по този начин деца в електронната система за детските градини. Някои родители използват фиктивни диагнози, за да запишат децата си в желаната градина. Вратичката се използва заради недостига на места в детските заведения.

Проверките в детската градина в Горна баня са извършени по жалби от служители и сигнали от граждани, обясниха в понеделник от Столичната община.

Те са констатирали още нарушения в организацията на допълнителните образователни дейности. Установено е, че децата са посещавали спортни занятия извън детската градина без сключен договор между детското заведение и спортния клуб и без заповед на директора, като таксите за посещенията са събирани от педагогическия персонал.
Констатирани са още административни нарушения и такива, свързани с работата на педагогическия персонал.

На директорката Иванова се очаква да бъде наложено дисциплинарно наказание.

Споделяне
Още по темата
Още от България