Столични лекари се разбунтуваха срещу новите лимити на болниците от догодина

Столични лекари се разбунтуваха срещу новите лимити на болниците от догодина

Лекарите от софийската колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) се обявиха против предлаганата от НЗОК нова методика за плащане на болниците от догодина и настояха преговорите по Националния рамков договор за 2013 година да бъдат прекратени, докато касата не оттегли проектодокумента.

Новата методика на НЗОК предвижда още повече рестрикции при финансирането на болниците.

Докато сега болниците имат фиксирани бюджети, в рамките на които трябва да си правят сметката колко болни и с какви диагнози могат да лекуват, то сега ще имат предварително зададени лимити и на парите, и на броя болни, които могат да лекуват по отделните клинични пътеки. Т.е. всяка болница ще има зададено ограничение колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко стомашни, гинекологични, урологични операции и т.н. може да направи.

Според столичните лекари предлаганият проект на касата изцяло ликвидира здравното осигуряване и налага планово-бюджетно финансиране на лечебните заведения. Те смятат, че с новата методика се нарушават два конституционни принципа – този за свободен избор от пациента на лечебно заведение и лекуващ лекар, както и принципът “парите следват пациента”.

“Парите не вървят с пациента, а пациентът е длъжен да ги търси”, се казва в декларацията се столичните лекари.

“Българските лекари понасят негативите от лимитирането на регионален принцип, понасят негативите от лимитирането на болничен принцип, но категорично отказват да има лимитиране по клинични пътеки”, пише още в декларацията.

“Системата на здравеопазване понесе тежки удари в резултат на въвеждането на лимити в болничната и доболничната помощ и смятаме, че въвеждането на тази крайна форма на лимитиране ще доведе до хаос и колапс на системата и до нагнетяване на допълнителна конфронтация между пациенти и лекари”, коментират още столичните лекари.

Затова лекарската колегия настоява БЛС да прекрати преговорите по НРД 2013 до оттеглянето на целия документ от НЗОК. От софийската колегия настояват още за тотално отпадане на лимитирането в здравеопазването на исторически принцип и апелират към регионалните лекарски колегии да подкрепят становището им.

НЗОК вече обяви, че новата проектометодика тепърва подлежи на обсъждане и са възможни корекции, но все още преговори по нея не са започнали със заинтересованите страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?