Стотици недоволни от пенсионните промени блокираха Министерския съвет

Стотици хора се събраха на протест пред Министерския съвет срещу предложените от ГЕРБ промени в пенсионния модел, чрез които се дава картбланш за прехвърляне на средства от частните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Основното искане на протестиращите е предложението да бъде оттеглено. Според тях с парите в частните фондове около 7.5 млрд. лв., кабинетът се подготвя за популистко повишаване на пенсиите.

Хората скандираха "Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" и носеха плакати с надписи: "Долу ръцете от моите пари", "Господин Горанов, тази година пълните дупка, догодина – пропаст!", "Аз спестявам, вие ме ограбвате".

Движението в района бе спряно в продължение на 50 минути, след което недоволните хора се отправиха към парламента.

Сред демонстрантите в първия протест срещу втория кабинет на Бойко Борисов са множество хора от групата "Протестна мрежа", възникнала по време на гражданския бунт срещу правителството "Орешарски" и модела "КОЙ", икономистът Красен Станчев и други общественици.

Красен Станчев: Опитът за частична национализация е следствие от управлението на глупостта

Опитът за (поне, засега) частична национализация на частните пенсионни фондове е следствие на управлението на глупостта. Той се обосновава със заблудата, че частните са неефективни и че пенсиите в държавното осигуряване са гарантирани.

Замисълът е глупав, най-малкото поради следните няколко обстоятелства... още

Премиерът Бойко Борисов, който защитава идеята на финансовия си министър Горанов за ревизия на пенсионния модел, не беше в сградата, за да чуе призивите на протестиращите, тъй като замина за Брюксел, където заседава Европейският съвет.

Протестът срещу пенсионните промени беше организиран във Фейсбук под надслов "Да кажем "не" на кражбата", а присъствие бяха потвърдили над 1500 души. Организаторите смятат, че възможността родените след 1959 г. да могат еднократно да изберат дали средствата им за втора пенсия да се прехвърлят към НОИ отваря вратата за национализация на втория стълб на осигуряване.

Часове преди насрочената за 18 ч. в четвъртък демонстрация премиерът Бойко Борисов даде знак за частично отстъпление от ревизията на пенсионния модел макар да не се отказва от нея. Той обяви, че се търси вариант хората избрали веднъж НОИ да могат да възстановят осигуряването си в частен фонд, ако решат. Очаква се пенсионните промени да бъдат гласувани от депутатите в петък.

Във Фейсбук страницата "Да кажем "не" на кражбата!" протестиращите изброяват конкретните причини за недоволството. "На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши: Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"; Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"; Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"; Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани. "Да кажем "не"!", призовават протестиращите.

Споделяне
Още по темата
Още от България