Страните от Шенген ще могат да възстановяват граничния контрол

Европарламентът остро възрази срещу решението

Страните от Шенген ще могат да възстановяват граничния контрол

Страните от Шенгенското пространство се споразумяха за възможността временно да възстановяват контрола по националните граници в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници, съобщи датското председателство на Европейския съюз.

Споразумението бе постигнато единодушно от министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, уточни датското председателство, цитирано от Франс прес.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която бе против предложения компромис, заяви в Туитър, че е разочарована от липсата на европейска амбиция, проявена от вътрешните министри. Европейският парламент (ЕП) също осъди решението и го определи като "тежък институционален инцидент".

Текстът на споразумението предвижда възможност страните от Шенгенската зона да възстановяват контрола по националните граници за срок от шест месеца и мярката да може да бъде удължена с още шест месеца, когато при изключителни обстоятелства се окаже невъзможно да бъде осигурен контрол по някоя външна граница на Шенгенското пространство.

Това е крайна мярка, която ще се прилага при много стриктни условия, подчертават поискалите я лидери на Франция и Германия.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че решението е "неуважение към властта на ЕП и е стъпка в грешната посока по въпроса за Шенген".

ЕП няма да приеме никакви допълнителни причини за възобновяване на граничния контрол без ясен общностен механизъм за оценка и наблюдение на евентуалните нужди от такъв контрол, затова ще продължи да разглежда всички други възможности. Ще настояваме датското председателство на ЕС да обясни своята позиция пред ЕП следващата седмица по време на пленарната сесия в Страсбург, каза още Шулц, цитиран от БТА.

Страните от Шенгенската зона и сега могат да възстановяват временно контрола по националните граници, ако го налага сигурността или общественият ред. Полша възстанови граничния контрол за Европейското футболно първенство. Но досега нямаше възможност да се възстановява граничният контрол при засилен миграционен натиск по някоя от външните граници на Шенгенското пространство, какъвто е случаят на гръцко-турската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България