Светът е пълен с нелепи, смешни и глупави закони

Светът е пълен с нелепи, смешни и глупави закони

Милиони хора по света са принудени да се съобразяват с множество нелепи закони или най-малкото да знаят, че такива съществуват и те могат да попаднат под ударите им. Така например в Швейцария е забранено да се пуска водата в тоалетната чиния след 22 часа, в Тайланд не бива да се стъпва върху банкноти, а в Англия са забранени сладките с извара. Най-интересното е, че тези забрани са записани в закони и официални разпоредби.

Странните закони могат да кажат много за традициите и особеностите на националния манталитет, отбелязва изданието “Новие известия”. Например жителите на Сингапур много ревностно се отнасят към реда. Градът държава е известен с огромните си глоби за нарушаване на изискванията за чистота. За хвърлен на земята боклук глобата е равна на 600 долара. Освен това в продължение на 12 години беше забранена продажбата на дъвки като радикален начин за борба с изхвърлянето им навсякъде. Забраната падна през 2004 г. и продажбата на дъвки бе разрешена само в аптеките.

А в Тайланд е забранено да се стъпкват банкноти. На пръв поглед забраната е абсурдна, но малко подробности могат да обяснят съществуването ѝ. Работата е там, че на всички банкноти и монети в Тайланд е изобразен кралят на страната. Да се стъпва на лика му, означава неуважение към монархията, за което наказанието е затвор.

Някои нормативи са направо опасни за живота на гражданите. Във Великобритания до днес съществува закон, според който човек, залепил пощенска марка с изображението на монарха надолу с главата, може да бъде обвинен в държавна измяна. До ден днешен в град Йорк е разрешено да се убиват шотландци, разбира се, ако са въоръжени с лък и стрели.

Най-обидното е, че на Коледа във Великобритания съвсем официално е забранено да се ядат сладки с пълнеж от извара.

Палмата на първенството се държи от закона, който забранява да се умира в парламента. Истината е, че за цялата история на кралството няма нито един такъв случай.

Да се умира, забранил на съгражданите си и кметът на бразилското градче Биритиба. В Бразилия отдавна е забранена кремацията и когато през ноември миналата година се запълнило градското гробище, открито през 1910 година, кметът се оказал в безизходно положение. За да реши законодателния казус, той предложил да се приеме местен закон, който задължава гражданите да се грижат за здравето си “с цел избягването на смърт”. В него се предвижда “привличане на нарушителите към отговорност”.

Има и твърде странни от днешна гледна точка закони, които охраняват обществения морал. В американския щат Охайо на жените е забранено да носят лачени обувки, защото можели да отразят бельото им. В Айова е забранена целувка по-дълга от пет минути. В Сан Франциско не можеш да миеш колата си с парцал от стари долни дрехи. Не е разрешено да се къпят две бебета едновременно в едно корито. Също там е забранено чупенето на повече от три чинии дневно. В Маями е забранено да се карат велосипеди, които нямат звънци. Същевременно е забранено велосипедистите да използват звукови сигнали.

В Беларус доскоро бе задължително в аптечките на автомобилистите да има не по-малко от три презерватива. За липсата на такива са били глобявани както мъжете шофьори, така и жените. Все пак миналата година беларуските власти отмениха това разпореждане.

Най-”хубавият” закон съществува в Милано. В най-големия италиански град разпоредба гласи, че жителите трябва винаги да се усмихват, с изключение на погребенията и при посещенията в болниците.

Споделяне

Още от