Таксиметровите превозвачи излизат на протест, искат вдигане на цените

Таксиметровите превозвачи излизат на протест, искат вдигане на цените

Таксиметровите шофьори излизат на общонационален протест във вторник - 15 декември, с искане за увеличаване на тарифите. Това съобщиха от Федерация на таксиметровите водачи.

Протестът ще се проведе пред общините в страната от 12 часа. В София шествието ще тръгне от три лъча, което ще се съберат пред "Московска" 33.

Поводът за протеста е, че нито една институция не отговорила на исканията на бранша. На 26 ноември 2020 г. Федерацията на таксиметровите шофьори внесе исканията си в Министерски съвет, в Министерство на транспорта, в Министерство на икономиката и в Столична община.

До настоящия момент нито един представител на тези институции не се е свързал с нас, нито е проявил заинтересованост или е показал по някакъв начин, че е готов на преговори относно исканията ни, коментира Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите шофьори.

Браншът настоява за адекватни условия на труд и актуализиране на тарифите. Предложението е началната такса да бъде 2.10 лв., а за километър да се плаща по 1.30 лв. дневна и по 1.50 лв. – нощна тарифа. Цената за повикване на такси да стане 2.10 лв., а минута престой да се таксува по 42 стотинки.

Таксиметровите шофьори настояват още за премахване на патентния данък за 2021 г. и приравняването им към обществения градски транспорт.

Те искат да се премахнат приложенията "Максим" и "Споделено пътуване", както и други подобни като тях.

Браншът настоява още годишният технически преглед на автомобила да важи за 12 месеца. В момента автомобилите минават на преглед на всеки 6 месеца.

Шофьорите настояват още и във всяко такси да има паник бутон. 6 месеца

Освен това браншът иска промени пред знака на такси стоянките вместо "Забранено паркиране", да се постави "Забранено спиране", което да не важи за таксиметровите автомобили. Освен това общините да монтират камери за ведионаблюдения на всяка стоянка на такси, настоява още браншът.

Столичният общински съвет да насрочи извънредна сесия най-късно до 15 декември, на която да бъдат гласувани предложенията ни, настояват още от Федерацията на таксиметровите водачи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?