Татяна Дончева: Някои решават проблемите на НРС с рокада в НСС

Татяна Дончева: Някои решават проблемите на НРС с рокада в НСС
Сигурно някои решават проблемите на разузнаването с рокада в контраразузнаването, смята депутатът от левицата и член на вътрешната комисия в парламента Татяна Дончева.

Така тя коментира оповестеното преди ден отстраняване на шефа на Национална служба “Сигурност” (НСС) ген. Иван Чобанов, който заминава като посланик в Зимбабве. Вътрешният министър Румен Петков не посочи никакъв мотив за смяната, освен личното желание на Чобанов да избере дипломатическото поприще и благодарността, която му изказва ръководството, за професионализма и реформите в службата.

“Изглежда, има някакво прегрупиране на властта. И точно това място - особено възлово, особено информационно, се вписва в разбиранията на някои влиятелни хора в това, че трябва да хванат нещата в ръце по-здраво, отколкото досега. Иначе мисля, че в тази игра се играе на достатъчно високи етажи, където всички играчи са йезуити, никой няма да си признае нищо, всеки ще прави ходове каквито иска”, разясни иносказателно Дончева в предаването “Пресклуб” на БНТ в петък.

Според нея “напъните” за смяната на Иван Чобанов вървят поне от една година.

“Може да се каже, че сегашният министър на вътрешните работи вече е назначил всички хора, които е искал, на ръководни места в система, като е започнал от предишното правителството и... до сегашното. И вече можем да очакваме, че там нещата ще процъфтят”, коментира иронично Татяна Дончева.

Според нея Румен Петков е кадрувал в МВР и по време на предишното правителство, докато партията му БСП беше в опозиция. Това мнение се споделяше от доста политици и наблюдатели.

Татяна Дончева, която коментира през смях последните кадрови родаки в МВР, обясни, че “някои сериозни неща по-успешно се говорят с насмешка”.

Тя не очаква смени във върховете на Националната разузнавателна служба (НРС), защото този въпрос се решавал с рокадата в контраразузнаването. Запитана как става това, тя отговори с народната поговорка “Де го чукаш, де се пука”.

Според нея обаче е позитивно, че ген. Чобанов си тръгва с благодарност от ръководството на МВР, защото други висши началници ги изхвърлят с обвинения за корупция и нарушения и ги дават на съд “от нескопосано, по-нескопосано”. Това, по думите на Дончева, внушава на околните, че “МВР се ръководи от криминално проявени лица, което не знам каква връзка има в борбата с престъпността”.

По повод “временното” отстраняване от длъжност на шефа на жандармерията Живко Живков, което също бе обявено в четвъртък и бе мотивирано със сигнали за нарушения, предадени на прокуратурата, Татяна Дончева коментира, че “в България всичките шумни дела са били свързани с даването на прокурор” и всичко приключва дотам.

Тя припомни шумно оповестените обвинения към бившия шеф на националната пожарна ген. Кирил Войнов. В крайна сметка от всичко събрано срещу него в съда издържаха само тези за дадени мобилни телефони на секретарката и служебния шофьор с по 100 лева месечен лимит.

По този начин всеки от МВР може да бъде даден на съд, каза Татяна Дончева и изрази надежда, че във военния съд “има и разумни хора, които чак пък до такава степен поръчки няма да изпълняват”.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Николай Свинаров (НДСВ) също изрази съмнения в мотивите за смяната на Живко Живков.

“Не вярвам на наказателноправна репресия, която е мотив за кадрови промени. И в системата на МВР, и в други държавни структури, и в последните години има подобни тенденции. Не си спомням от някои от наказателните дела по такива служители да е излязло нещо в съдебна фаза”, коментира Свинаров пред Нова телевизия.

Когато се вдигне публично шум около подобни уволнения, много трудно такъв човек може да запази достойнството си и да бъде върнат в съответната система, каза Свинаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?