Жоро Стоицев „временно” поема ключова дирекция в МВР

Жоро Стоицев „временно” поема ключова дирекция в МВР

Небезизвестният бивш началник на пазарджишката полиция Жоро Стоицев, славещ се като близък приятел на вътрешния министър Румен Петков, оглави ключовата Дирекция оперативно издирване  (ДОИ), стана ясно във вторник. ДОИ се занимава изцяло с проследяване на лица по всички възможни начини. Дирекцията е била атакувана неведнъж публично, че събираната от нея информация  била използвана политически. Неотдавна няколко нейни служители бяха уволнени, защото работели частно.

Ръководителят на ДОИ  бе сменен за последно през януари като на мястото на Огнян Атанасов, който бе освободен по линия на пенсионирането, бе назначен Васил Илиев, дългогодишен служител в дирекцията. „Пенсионирането” на Огнян Атанасов бе предшествано от „желанието” на директора на контраразузнаването Иван Чобанов да отида на дипломатическа служба в Зимбабве.    

Няколко часа, след като заповедта за повишението на Стоицев е била оповестена пред служителите му от зам.-министър Камен Пенков  и от Николай Николов, началник на дирекция „Човешки ресурси” в МВР, от ведомството съобщиха, че „комисар Жоро Стоицев временно ще ръководи ДОИ”.  

„Със заповед на министър Румен Петков от днес е прекратено временното назначаване на длъжността директор на ДОИ-МВР на Васил Илиев.Министърът подписа и заповед, с която възлага функциите по осъществяване на общото и непосредствено ръководство на дирекцията на комисар Жоро Стоицев, който е зам.-директор на дирекцията”, лаконични са от МВР.

Жоро Стоицев бе заместник в дирекцията почти година, а назначаването му не бе обявявано в продължение на месеци. В крайна сметка медиите разбраха, къде работи „подалият оставка” Стоицев.

Той бе изтеглен на „тихия фронт” от министър Петков, след като двама разпасали се униформени полицаи застреляха 68-годишния гъбар Георги Божанков край Велинград. Убийството се случи, докато еврокомисарят по правосъдието и вътрешни работи Франко Фратини оценяваше високо работата на родната полиция на съвместна пресконференция с премиера Станишев.

Работата на Стоицев като шеф на пазарджишката полиция стана обект на засилено обществено внимание, малко преди това - след жестокото убийство на сестрите Белнейски миналия януари. Година и половина по-късно случаят още не е разкрит.

Убийството  на гъбаря бе оповестено официално едва на следващия ден след заминаването на Фратини. Тогава на пресконференция министър Румен Петков обяви, че комисар Стоицев си е подал оставката, а той я е приел. Дали  Стоицев е бил преместен на другия пост в МВР веднага след ”оставката си” или по-късно, не е ясно.

Назначението на Стоицев от директор на областното управление в Пазарджик като зам.-шеф на ДОИ бе много голямо повишение, тъй като този пост е далеч по-важен и значим. С поставянето му на върха в дирекцията очевидно министърът е поел много голям ангажимент към него,  коментираха пред Mediapool добре осведомени източници.

Според работещи в системата на МВР, досегашният началник на ДОИ си е отишъл, защото не се е съгласил да изпълнява нерегламентирани от закона задачи.

Новият директор на ДОИ е бил представен пред служителите  на дирекцията от зам.-министър Камен Пенков  и от началника на дирекция „Човешки ресурси” в МВР Никола Николов, който е прочел заповедта за новото назначение.  

Според Закона за МВР ръководителите във ведомството се назначават след конкурс. Чл. 191 ал.1 т.7 обаче дава вратичка на министъра по „целесъобразност” да прави такива назначения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?