От ДОИ имало теч към престъпния свят, с “воля” Жоро Стоицев щял да го спре

Вътрешният министър Румен Петков заяви по време на петъчния парламентарен контрол, че от възловата Дирекция оперативна издирване (ДОИ) в МВР „и до ден днешен продължава да изтича информация, и то към престъпния свят”. Петков каза това в отговор на питане на депутата от Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов за кадровата политика на МВР-шефа и специално за назначаването на бившия началник на пазарджишката полиция Жоро Стоицев за временен директор на ДОИ.

Министърът аргументира назначаването на Стоицев с многобройните му отличия за работата му в системата на МВР, с факта, че не е наказван и че е “един от примерите за честен и почтен човек, със силно чувство за отговорност и ясно изразени професионални качества”.

ДОИ се занимава изцяло с проследяване на лица по всевъзможни начини. Дирекцията е била атакувана неведнъж публично, че събираната от нея информация е била използвана политически. Неотдавна няколко нейни служители бяха уволнени, защото работели частно.

В петък Петков посочи, че “службата през годините е била третирана по различен начин и през годините в нея неколкократно са били нанасяни много тежки кадрови погроми. В резултат и до ден днешен, за съжаление, от тази служба изтича информация и то към престъпния свят”.

Именно заради това той искал начело на дирекцията “да има един волеви човек”. “Искам човек, който със здрава ръка и абсолютно безкомпромисно да подхожда във всички случаи, ако искаме да имаме дирекция, която не просто да отговаря на законовите си правомощия, а да бъде ефективна и в полза на българското общество”, допълни вътрешният министър.

От своя страна Атанас Атанасов припомни някои събития от времето, когато Стоицев бе шеф на пазарджишката полиция – жестокото убийство на двете сестри Белнейски, което година и половина след извършването му не е разкрито, случаят с нелепата смърт на възрастен мъж, предизвикана от двама полицаи край Велинград, като убийството бе укрито 24 часа заради визитата на еврокомисаря по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини.

“След този провал какви са качествата му - и лични, и професионални, за да го предложите за директор на толкова важна дирекция. Това е службата, която прилага СРС-проследяване”, попита Атанасов.

Вътрешният министър “гарантира”, че за последните няколко години в подопечното му ведомство нямало укриване на информация. “Това е една практика, която се надявам да е умряла през 2001 г. Няма случай, в които да е била крита, спестявана информация и да е било подвеждано българското общество”, допълни той.

Атанасов контрира, че с назначаването на Стоицев за временен шеф на ДОИ „се цели да се заобиколи конкурсното начало” за мястото.

“Нямате критерии за кадрови подбор, може би критерият е, че лицата трябва да демонстрират лична признателност и преданост към министъра на вътрешните работи, иначе не мога да си обясня как номинирате тези хора”, обяви Атанасов.

Петков пък отвърна, че “няма служител в МВР и в ДОИ на който да са поставяни каквито и да са поръчки. Няма служител, от който да се е изисквала преданост към министъра под каквато и да е форма”.

Споделяне

Още по темата

Още от България