Телефонната палата в София става светеща клавиатура

Проектът на Бранимира за трансформация на Телефонната палата

Телефонната палата в София да се превърне в огромна светеща клавиатура, предвижда архитектурен проект за трансформация на сградата на "Виваком" в модерно градско място, локация за срещи и събития с прилежащата зала за изкуство и култура. Идеята се разглежда от Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство и ще бъде реализиран веднага щом бъде одобрен, съобщиха от "Виваком" в сряда.

Проектът "Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят“ на Бранимира Славова-Колева спечели първо място в конкурса за художествена трансформация на фасадата на Телефонната палата, организиран от VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week. В него взеха участие 97 проекта на архитекти, артисти, художници, дизайнери, урбанисти и различни граждани с отношение към обществените пространства. Победителката бе обявена в сряда, тя печели 3000 лева и възможност и бюджет за реализация на проекта ѝ, който ще бъде изложен на огромното платно в центъра на столицата за минимум три месеца.

 

Идеята на младата архитекткаБранимира събра най-много гласове от журито с оригиналната идея да трансформира фасадата на Телефонната палата в компютърна клавиатура, като превърне всеки прозорец в клавиш.

 

"Трансформацията провокира сетивата, а това води до комуникация, чиято основна цел е обмяна на информация, идеи и послания. Ние сме в ерата на компютъра и той е този, който ни отваря прозорците към света. Именно поради тази причина съм избрала проекта за преобразуване на фасадата на Телефонната палата да е насочен към прозорците и тяхната трансформация в една нетрадиционна клавиатура. С осветяване на различни клавиши през нощта, клавиатурата ще изписва различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на града“, обяснява визията си Бранимира.

 

Идеята за използване на клавиатурата като символ на съвременните комуникации е била предложена от още двама автори, но Бранимира е разработила проекта си най-дълбоко, включвайки опцията да изписваме различни послания със социален контекст, коментира Адрияна Михайлова, член на журито от страна на "Виваком". То е било впечатлено от много интересни идеи и затова дава и специална награда от 1000 лв на студио Phormatic Visual Lab за идеята им за софтуер и мобилно приложение, с което всеки да може сам да променя облика на сградата с прожекция на различни анимации върху фасадата. "Надяваме се за в бъдеще да можем да реализираме и тази идея съвместно с тях“, допълва Михайлова.

 

Победителката в конкурса Бранимира Славова-Колева е на 34 години и е омъжена с две малки деца. В момента е в отпуск по майчинство, но по принцип се занимава основно с проектиране на жилищни сгради и интериорни проекти в малко архитектурно студио.  

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?