Топ съветник на Тръмп напуска Белия дом

Джон Кели става поредният висш служител, който си тръгва от Белия дом

Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели ще напусне поста си в края на годината, съобщи вчера пред репортери американският президент Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Името на неговия приемник ще бъде обявено до ден-два, каза Тръмп.

Според американски медии това може да бъде Ник Ейърс, 36-годишният началник на канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс. През последните дни имаше спекулации, че Кели ще подаде оставка заради влошаване на отношенията с Тръмп.

"Джон Кели ще напусне, не знам дали мога да кажа "пенсионира". Но той е страхотен човек", каза президентът.

Бившият министър на вътрешната сигурност Кели бе натоварен със задачата да внесе ред в Белия дом, когато пое поста от Райнс Прибъс.

В излязлата неотдавна книга на американския журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом" Кели е цитиран да нарича Тръмп "идиот". "Безсмислено е да опитвам да се опитам да го убедя в каквото и да било. Той е излязъл от релси. Живеем в лудост. Не зная изобщо защо сме тук. Това е най-лошата работа, която съм имал", е цитиран да казва Кели.

Той отрече да е правил подобни коментари, но слуховете, че отношенията между двамата се влошават, продължиха, отбеляза ДПА.

Това е втората голяма промяна в администрацията, която Тръмп прави след междинните избори на 6 ноември, след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс подаде оставка миналия месец по искане на Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят