Трайков: Русия умишлено не слага кръст на "Южен поток"

Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

Руснаците умишлено не слагат формален край на проекта „Южен поток”, за да си спестят претенции за неустойки, каквито според мен е крайно време ние да предявим. Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков от първия кабинет пред бТВ във вторник.

"Ние пък от своя страна изчакваме, защото не сме сигурни накъде ще се завърти вятърът последно”, коментира той.

"Газпром” и партньорите му в подводната част на газопровода направиха колосални разходи до този момент за проекта, преди да са си „опекли” работата с ЕК. А не го правеха, защото смятаха, че могат да се разберат поотделно с всяка страна и по този начин всяка от страните да натисне Комисията да приеме условията на „Газпром”. Но това не се случи”, посочи Трайков.

По думите му, след като са похарчени толкова пари, руснаците нямат почти никакъв друг полезен ход, освен да казват: "Ще строим, ще строим”, и дори да започнат да строят. "До една точка в морето може да се строи, независимо дали след това ще тръгне към България, или към Турция”, коментира бившият енергиен министър.

Според Трайков, от ситуацията в момента страната ни печели, тъй като си спестяваме огромните средства, които щяхме да инвестираме с неясна възвръщаемост, а освен това запазваме и гъвкавостта си. "Такъв газопровод през България щеше да върви заедно със закрепване на руския монопол, а там, където има монопол и няма конкуренция, ниски цени няма”, отбеляза той.

Трайков описа като "по-скоро превантивно" недоволството на бизнеса от планираното повишаване на добавката към цената на тока за изкупуването на зелената енергия и по дългосрочните договори с американските централи. Преди ден три бизнес организации заявиха, че ще искат оставките на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и на енергийния министър Теменужка Петкова заради двойното вдигане на тази такси и отказа им да проведат дълбока реформа в отрасъла.

Индустриалците са недоволни от това, че ще се повиши цената на купувания от тях ток на свободния пазар, тъй като очакваха с приемането на наредба за субсидирането на енергоемките производство тя да падне.

"Не би трябвало да има кой знае какво притеснение, правителството се е ангажирало с наредба, която трябваше да е готова и според която големите предприятия, за които електроенерията е много важна за тяхната себестойност, да продължат да я ползват на почти същите цени, каквито са сега. „Реално още 2 седмици има до решението на регулатора. Цените ще влязат в сила от 1 юли и за това време министерствата, които имат задължението да изготвят тази наредба за компенсиращите мерки, могат да си свършат работата”, коментира още Трайков.

Часове преди това от Министерството на енергетиката обявиха че въпросната наредба е готова и предстои общественото обсъждане на текстовете ѝ.

Тя ще прилага опита на Германия, Румъния и Австрия по предоставянето на държавната помощ за сектори, изложени на риск поради разходите, произтичащи от финансирането на подкрепата за енергията от възобновяеми източници. Помощта се изразява под формата на намаляване или освобождаване от тежестта на разходите за изкупуване на енергия от възобновяеми източници от големи индустриални потребители, допълниха от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?