Тренчев: На НЕК и един влак хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба

Тренчев: На НЕК и един влак хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба

Нещата в енергетиката отдавна не вървят и Националната електрическа компания (НЕК), въпреки смяната на началници, в момента е с огромни дългове, коментира   президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев  . Ако една електрическа компания е в дългове, значи нещо е дълбоко сбъркано. На тия хора и един влак с хероин да им дадеш, пак ще излязат на загуба, каза Тренчев в неделя пред БНР.

По думите му дейността на ДКЕВР е доста непрозрачна. Отдавна имаме решение социалните партньори да влязат в ДКЕВР като членове – участници, а не като наблюдатели, каза Константин Тренчев и обясни, че по изчисления на КТ "Подкрепа" делът на зелената енергия е само една трета от новите цени на тока.

Преди седмица шефът на регулатора Ангел Семерджиев обяви, че от 1 юли цената на електроенергията се вдига с 13% вместо с прогнозираните 10% заради оказалите се в повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и необходимостта от допълнителни средства за НЕК, за да плаща за задължително изкупуваната зелена енергия. Министърът на икономиката Делян Добрев коментира тогава, че поскъпването е по-голямо от предвиденото заради погрешни изчисления на ДКЕВР, но като цяло правителството хвърли вината на предходното управление на Тройната коалиция, което допуснало много ВЕИ – проекти.

Междувременно от ВЕИ -сектора съобщиха за разлика от 70 млн. лв. в приходите, които трябва да осигури повишената добавка за изкупуваната зелена електроенергия, и разходите, които трябва да направи НЕК, за да плати на производителите на ток от слънце, вятър и биомаса. Бе поискано обяснение къде се губят парите, които ще бъдат начислени в сметките на битовите и бизнес потребители, но НЕК няма да плати с тях на ВЕИ-проекти, за които се твърди, че са основната причина за повишаването на цената на тока с 13 на сто.

Шефът на регулатора Ангел Семерджиев заяви в неделя пред БНР, че всики, които имат претенции към работата на комисията, трябва да се запознаят със Закона за енергетиката. Да се твърди, че исканото увеличение ще отиде в НЕК, е невярно. Ще публикуваме мотиви за увеличението на електроенергията. Нека не се говорят неверни неща. Моята оставка е най – лесното нещо, но това няма да реши никакъв проблем. Единствената причина, за да се вдигне цената на електроенергията са т.нар. добавки, които не подлежат на регулиране от ДКЕВР, каза Семерджиев.

Константин Тренчев заяви, че има и други производители, освен фотоволтаиците, от които токът се взема на по – висока цена и се продава на по – ниска. 2007 г. гласувахме идиотски закон по 800 лева да купуваме мегават, ама другите защо не се усетиха да го оправят това на време, запита Тренчев.

Депутатът от БСП Михаил Миков припомни в същото предаване, че откакто са на власт, ГЕРБ променят три пъти енергийния закон. И сега да се оправдават с 2007 г. е малко смешничко, заключи Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?