Трети ден спорове и търсене чий е прелелият водоем

Според Борисов няма виновен, военният министър предложи да се провери "кой е построил" съоръжението

Вече трети ден правителството и всички компетентни власти не могат да се разберат чия собственост и отговорност е прелелият язовир "Иваново", който потопи харманлийското село Бисер и осем души загинаха.

"Абсурдна е ситуацията да не се знае чий е язовирът. Като отида да ги бутна, тези язовири, ще разбера кой на кого е. Който изписква първи - негов е", заяви премиерът Бойко Борисов в сряда сутринта пред БНТ.

 

Преди ден БСП разпространи писмо на бившия областен управител на Хасково Румен Данев до военния министър Аню Ангелов от декември 2010 година, в което той го предупреждава за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново. В писмото се посочва, че язовирната стена е предоставена в управление на Министерството на отбраната, като това се аргументира с проверка в ОД "Земеделие". На това мнение е и кметът на общината Михаил Лисков.

 

Според общината от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, за това има скици и още много документи. Общината притежава само една малка част от близо 28 дка.

 

От думите на премиера Борисов не трябва да се търси вина нито в общината, нито в държавата.

 

"В тази ситуация да хвърляме вината върху кметовете е контрапродуктивно по простата причина, че е констатирана нередност, но кметът нито има пари, нито възможност. А държавата не отговаря за язовира", заяви Борисов.

 

В същото време премиерът не отрече, че за язовира отговаря военното министерство.

 

“Кой навремето го е дал на военните, ако е така?. Да не съм го пратил аз при военния министър?“, посочи Борисов.

 

Така отговорността за язовира се губи между общината и военното министерство. Военният министър категорично отрича ведомството да е отговорно, но до момента не е показал нито един документ в полза на това твърдение.

 

Язовир "Иваново" до община Харманли никога не е бил на Министерството на отбраната.

МО няма нито един язовир на територията на страната, не е строило язовири, не се занимава с производството на ток и с отглеждането на риба.

 

"Тук се говори за собственост, но важното е да се знае, че това е хидротехническо съоръжение в комплект. Това не е сирене. Да отделиш 28 декара и да кажеш: "Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг", заяви Ангелов пред бТВ.

 

След заседанието на правителството Ангелов отново коментира, "това е сложно хидротехническо съоръжение, то не може да се разглежда поотделно". Той обаче пак не коментира конкретни документи и схеми.

 

Ангелов предложи обаче да се провери кой е построил язовира.

 

"Единственото, което трябва да се открие, и аз се надявам съответните органи да го открият – кой го е строил този язовир, с какви строителни книжа, за какво го е строил, за какво се използва, и да определи кой го е стопанисвал през цялото това време – 50 години", каза министърът.

 

В коментар за собствеността на язовир "Иваново”, премиерът оневини кмета с констатацията: Да хвърляме вината върху кметовете е контрапродуктивно по простата причина, че е констатирана нередност, а кметът нито има пари, нито възможност, държавата пък не отговаря за този язовир. Именно днес взимаме тези решения. 

Споделяне

Още по темата

Още от България