Трети ден спорове и търсене чий е прелелият водоем

Според Борисов няма виновен, военният министър предложи да се провери "кой е построил" съоръжението

Вече трети ден правителството и всички компетентни власти не могат да се разберат чия собственост и отговорност е прелелият язовир "Иваново", който потопи харманлийското село Бисер и осем души загинаха.

"Абсурдна е ситуацията да не се знае чий е язовирът. Като отида да ги бутна, тези язовири, ще разбера кой на кого е. Който изписква първи - негов е", заяви премиерът Бойко Борисов в сряда сутринта пред БНТ.

 

Преди ден БСП разпространи писмо на бившия областен управител на Хасково Румен Данев до военния министър Аню Ангелов от декември 2010 година, в което той го предупреждава за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново. В писмото се посочва, че язовирната стена е предоставена в управление на Министерството на отбраната, като това се аргументира с проверка в ОД "Земеделие". На това мнение е и кметът на общината Михаил Лисков.

 

Според общината от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, за това има скици и още много документи. Общината притежава само една малка част от близо 28 дка.

 

От думите на премиера Борисов не трябва да се търси вина нито в общината, нито в държавата.

 

"В тази ситуация да хвърляме вината върху кметовете е контрапродуктивно по простата причина, че е констатирана нередност, но кметът нито има пари, нито възможност. А държавата не отговаря за язовира", заяви Борисов.

 

В същото време премиерът не отрече, че за язовира отговаря военното министерство.

 

“Кой навремето го е дал на военните, ако е така?. Да не съм го пратил аз при военния министър?“, посочи Борисов.

 

Така отговорността за язовира се губи между общината и военното министерство. Военният министър категорично отрича ведомството да е отговорно, но до момента не е показал нито един документ в полза на това твърдение.

 

Язовир "Иваново" до община Харманли никога не е бил на Министерството на отбраната.

МО няма нито един язовир на територията на страната, не е строило язовири, не се занимава с производството на ток и с отглеждането на риба.

 

"Тук се говори за собственост, но важното е да се знае, че това е хидротехническо съоръжение в комплект. Това не е сирене. Да отделиш 28 декара и да кажеш: "Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг", заяви Ангелов пред бТВ.

 

След заседанието на правителството Ангелов отново коментира, "това е сложно хидротехническо съоръжение, то не може да се разглежда поотделно". Той обаче пак не коментира конкретни документи и схеми.

 

Ангелов предложи обаче да се провери кой е построил язовира.

 

"Единственото, което трябва да се открие, и аз се надявам съответните органи да го открият – кой го е строил този язовир, с какви строителни книжа, за какво го е строил, за какво се използва, и да определи кой го е стопанисвал през цялото това време – 50 години", каза министърът.

 

В коментар за собствеността на язовир "Иваново”, премиерът оневини кмета с констатацията: Да хвърляме вината върху кметовете е контрапродуктивно по простата причина, че е констатирана нередност, а кметът нито има пари, нито възможност, държавата пък не отговаря за този язовир. Именно днес взимаме тези решения. 

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?