Цацаров не се е интересувал откъде тръгва бизнес империята на Пеевски

Сн.: БГНЕС

Прокуратурата не е призовала на разпит депутата от ДПС Делян Пеевски по делото за източването на КТБ, защото това може да се случи по желание на защитата на обвиняемия Цветан Василев в съдебната фаза на процеса. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който в петък свика пресконференция по друга тема. Той отказа да коментира подробности от обвинителния акт за КТБ, уточнявайки, че "процедурата в съда ще се развие при открити врата, ще видите всичко".

Преди ден прокуратурата внесе обвинителния акт по мегаделото "КТБ", от чието резюме се разбира, че собственикът на банката Цветан Василев е успял да източи 2.7 млрд. лева със свита свои приближени. Сред политиците, които имат някакво отношение към ограбването на КТБ чрез кредити или давани на ръка пари от Василев, бе споменато само името на евродепутата Николай Бареков. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев категорично отказа да назове други облагодетелствали се от КТБ политици, въпреки че имало такива.

Цацаров пък отклони призива на лидера на БСП Корнелия Нинова тези лица да бъдат публично огласени.

Както стана ясно, бившият партньор на Цветан Василев Делян Пеевски дори не е бил призован да свидетелства по делото, по което вече са били разпитани 400 свидетели. В резюмето на прокуратурата се посочва, че значителна част от парите на КТБ са източени към кухи фирми или офшорки. Прокурор Гешев обаче увери, че нямало доказателства Пеевски да е имал връзка с КТБ.

По повод твърдението на Гешев, че няма данни Пеевски да е взимал кредити от КТБ, главният прокурор също отказа да коментира факта, че още през 2009 г. прокурор Ангел Илиев установява при проверка на произхода на парите на Ирена Кръстева, че разрастването на медийната ѝ империя е именно с кредит от банката на Цветан Василев.

Преди 8 години Илиев постановява отказ за образуване на разследване срещу Кръстева, записвайки в постановлението си, че "Нова българска медийна група холдинг" е финансирала закупуването на дружествата "Монитор" ООД, "Телеграф" ООД, "Политика днес" ООД, "Пресмаркет" ООД и "Престрафик" ООД през юли 2007 г. с кредит от КТБ. Впоследствие прокурорът оглави Софийската апелативна прокуратура, а в момента работи във Върховната административна прокуратура.

"Каква е тази проверка? Кой Ангел Илиев", бе реакцията на Цацаров, запитан от Mediapool дали заключенията на Илиев от 2009 г. не представляват именно данни, че Пеевски и семейството му също са се облагодетелствали от "пирамидата" КТБ.

 

Последва назидателен монолог на главния прокурор, който да внуши, че не се е интересувал от генезиса на бизнес -империята на "успелия млад човек", чието име стана нарицателно за модела "КОЙ".

 

"Моите уважения, ама аз 2009 г. не съм бил нито в тая сграда, нито в този кабинет, нали можете на глас да кажете името на главния прокурор през 2009 г. Можете ли? Ще ви помоля по-високо (тук репортерът на Mediapool назовава Борис Велчев – бел.ред.). Благодаря! Второ, кое е и кой не е свидетел... Нали сме съвсем наясно, че кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата. Защитата и тези хора са достатъчни професионалисти да го направят, при всички случаи има правото да иска доказателства. Какъв е проблемът защитата да поиска всеки от лицата, които вие посочвате и в крайна сметка съдът да го призове? Аз не виждам каквато и да е пречка, ама не ми задавайте на мен въпроса – 2009 г. какво се случи", каза главния прокурор.

 

След което добави: "Ако го призоват по искане на прокуратурата или по искане на защитата в съдебната зала, какъв друг вариант има Пеевски, за който вие ме питате, освен да се яви в съд? Какво друго ще направи, ще трябва да дойде в съда, нали така? Е, к'ъв е проблемът?!"

 

Ден по-рано шефът на спецпрокуратурата и водещ разследването за КТБ Иван Гешев също попита журналистите кой е Ангел Илиев, добавяйки, че не знае за съществуването на подобна проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?