Централизиран е-търг за всички болници би решил проблема с разликите в цените на лекарствата

Централизиран е-търг за всички болници би решил проблема с разликите в цените на лекарствата

Централизиран търг за лекарствата през електронната платформа, който да важи както за държавните и общинските, така и за частните болници, би решил проблемите с разликите в цените, на които се купуват, които бяха осветени от управителя на НЗОК миналата седмица. Това коментира в понеделник представителят на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов след заседание на съвета, на което проблемът е бил обсъден. По думите му ако искат да работят с обществен ресурс, лечебните заведения трябва да си набавят лекарства по този начин. Според Кокалов дадената през 2016 година законова възможност частните болници да не правят обществени поръчки е "лобистко решение". След избухването на скандала миналата седмица, здравният министър Кирил Ананиев обеща промяна в ЗОП, която да задължи и частните болници да провеждат обществени поръчки когато ползват обществен ресурс, тъй като за това настоява и ЕК

В момента МЗ е в процес на финализиране на електронен търг за онколекарства за две години напред по заявките на около 200 болници на стойност 1.3 млрд. лв. В резултат на него ще бъдат определени трима дистрибутори, дали най-ниски цени за съответния продукт, а болниците ще избират между тях при собствените им търгове, където е възможно да се постигне допълнително намаление в цената. Проблемът е, че и в тази процедура частните болници не са задължени да се включат.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също подкрепя тезата, че частните болници трябва да правят обществени поръчки, ако искат да ползват обществения ресурс. Той обаче не приема да се внася "разкол между изпълнители на медицинска помощ", визирайки разграничението между държавни и общински и частни болници. По думите му управителят на НЗОК е трябвало да информира за проблема институциите.

"Има много начини, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсиране, и Министерство на здравеопазването, да не използваш това, за да вкарваш разкол между изпълнители на медицинска помощ", заяви той.

От Лекарския съюз коментираха, че очакват резултати от назначената проверка, за да се види кой дистрибутор си е позволил до 700% надценка. "Кой има информация как се търгува лекарството - който плаща, и е чудно как страната, която купува, не е забелязала 7 пъти разлика в цените", коментира още Маджаров, визирайки здравната каса.

От изнесените миналата седмица от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев данни стана ясно, че дистрибутори продават на болниците едно и също лекарство с до 7 пъти разлика в цената в зависимост от това дали е проведена обществена поръчка или не. В държавните и общинските болници, които правят търгове и има конкуренция между дистрибуторите, се постигат цени от порядъка на 120-200 лева, а частните болници без търг масово купуват продукта на пределната възможна цена – 1063 лева. Освен това част от частните болници се зареждат от дистрибутори, с които имат общ собственик, като така веригата се затваря и печалбата остава в една икономическа група.

В понеделник стана ясно още, че Надзорният съвет на НЗОК ще възложи изготвяне на проект и анализ дали има възможност да се намали броят на районните здравноосигурителни каси, каквато идея лансира Дечев. По думите му районните каси трябва да са 6, а не 28. На следващото заседание ще се обсъжда засилването на контролните функции на НЗОК.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?