Цветанов отново е проверяван за огласяването на СРС-тата за лекарите от Горна Оряховица

Премиерът Марин Райков не можело да “дежури в печатницата”

Цветанов отново е проверяван за огласяването на СРС-тата  за лекарите от Горна Оряховица

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се оказа отново проверяван за четенето на разпечатки от специални разузнавателни средства (СРС) от трибуната на Народното събрание по случая с мъртвото бебе в болницата в Горна Оряховица в края на 2010 г.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Той обясни, че тече повторна проверка на случая и до момента не е открито задължителното разрешение на наблюдаващия прокурор, което би позволило изнасянето на подобни данни публично.

“Първоначалната проверка (на делото) показва, че разрешение на наблюдаващия прокурор за изнасяне на информация от СРС-ата няма. Трябва да се запознаем дали такъв документ има. В делото има позоваване на разрешение на наблюдаващ прокурор от окръжната прокуратура във Велико Търново”, обясни Цацаров.

След скандалния арест на четирима лекари от болницата "Св. Иван Рилски" Цветанов прочете на 3 декември 2010 г. стенограми от няколко шокиращи разговора, които според него доказват умишлено убийство. Разговорите бяха между директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени.

"Тогава всъщност разговарях с главния прокурор (Борис Велчев – бел. ред.) и тогава взехме решение да започне процедура по декласифицирането на тази информация, която е свързана в СРС-то, минахме през цялата тази процедура – по едно и също време, както аз в парламента, така също и окръжният прокурор на Велико Търново, прочетохме тези СРС-та", заяви пред бТВ бившият МВР шеф само преди шест дни.

Случаят предизвика и юридически спорове дали бившият силов министър не е нарушил Закона за специалните разузнавателни средства, където изрично се казва, че доказателствата, придобити чрез подслушване, се ползват единствено и само за целта на разследването.

Сигнал срещу Цветанов бе подаден от БСП.

Въпреки това зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов оневини тогавашния министър, обявявайки месец и половина по-късно, че изнесената в парламента информация е декласифицирана законно от наблюдаващия делото прокурор в Горна Оряховица и използвана в рамките на закона. Джамбазов обясни, че Цветанов е поискал, а прокурорът е разрешил, публичната употреба на подслушаните разговори заради "напрежението в обществото", "критиките в някои медии" и "общественото говорене".

Впоследствие тогавашният главен прокурор Велчев коментира, че се радва, че шокиращите СРС-та са били разсекретени, "защото това за пореден път показа, че понякога са прибързани изводите за произвол от страна на полицията и прокуратурата".

Главният прокурор Сотир Цацаров беше много предпазлив в оценките си дали Цветанов е в хипотеза, че е извършил престъпление със СРС-ата от Горна Оряховица, ако разрешението на прокурора така и не бъде намерено.

“Нали не очаквате да раздавам присъди пред камерите. Това не е моето разбиране и стил на поведение”, каза Цацаров. Един от големите гафове на Цветанов по този случай бе, че от парламентарната трибуна, без съд и присъда, той обяви лекарите за убийци.

Сотир Цацаров съобщи още в четвъртък, че по обед премиерът Марин Райков ще съобщи резултатите от проверката в ДАНС за теча на информация по случая с анонимното писмо от "група достойни прокурори", в което бе посочено, че акцията с бюлетините в Костинброд е "поръчана" от депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на БСП Сергей Станишев.

Цацаров заяви, че вече е говорил с премиера и изводите на Министерския съвет са същите като на прокуратурата – че поместените в писмото документи от делото за бюлетините са изтекли от агенцията, а не от прокуратурата. Това бе обявено от него още преди седмица, но след това Райков заяви, че информацията по случая в ДАНС се различава от тази на прокуратурата.

Главният прокурор отново потвърди позицията на прокуратурата, че не се предвижда Марин Райков да дава обяснения пред разследващите, защото на този етап не се намира връзка с обществената поръчка за бюлетините. "Всеки може да бъде разпитван за всичко, но в конкретния случай не можем да очакваме, че служебният прмиер ще дежури в печатницата", коментира Цацаров.

По случая с имунитета на Цветанов Цацаров главният прокурор обясни, че още не е внесъл искането, за да не започва работата на парламента още в първите дни с подобни теми. Той увери, че такова искане ще бъде внесено най-вероятно следващата седмица, за да може Цветанов да бъде разследван за разпореждането на незаконно подслушване в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?