"Убиецът с чадъра"

"Убиецът с чадъра"

Известният англосаксонски научнопопулярен тв-канал "Виасат Експлорър" излъчи на 9 и 10 април новия документален филм "Убиецът с чадъра" (The Umbrella Assassin), посветен на убийството в Лондон на българския писател Георги Марков, както и на резултатите по разследването на казуса до 2006 г.

В два дни лентата бе показана със съпровождащи коментари на американски и британски криминалисти. Направена е детайлна възстановка на престъплението от 1978 г. Включени са и интервюта с приятели и близки на българския дисидент, сред които вдовицата му Анабел Маркова и братовчед му Любен Марков. Авторите са разговаряли с експерти, работили над престъплението, с лекаря, който се е опитал да спаси живота на писателя, с патоанатома Руфос Кромтън, извършил аутопсията и с известния британски криминолог Робин Кейли.

От американска страна във филма участват анализаторът на ЦРУ Кристофър Грийн, изпратен да подпомогне Скотланд ярд в разследването и американския историк, военен и оръжеен експерт и колекционер проф. Кийт Мелтън. Той е автор на редица фундаментални изследвания на източноевропейските тайни служби и показва сред колекция уникални артикули на комунистическите репресивни органи и действителен чадър от арсенала на КГБ, с какъвто се предполага, че е извършено убийството на Георги Марков.

Интервюирани във филма са журналистът Владимир Костов, станал жертва на подобно покушение в Париж, както и следователите Богдан Карайотов и Андрей Цветанов, работили по случая у нас след 10 ноември 1989 г. "Убиецът с чадъра" е продукция на компанията "Уиндфол филмс", сценарист и режисьор е Марк Радис, а консултант – разследвашият журналист Джак Хамилтън.

Хамилтън живее в София през 1990-те и пази запис от пресконференцията със сваления от власт Тодор Живков, на когото задава въпроси за убийството на Георги Марков.

За филма той работи в продължение на една година, като твърди, че стига до нова информация по случая, а дирите на физическия убиец го водят чак до Копенхаген.

Тези заключения се потвърждават и от българския му колега Христо Христов, издал книгата “Убийте Скитник” в резултат на дългогодишни изследвания на биографията на писателя и българските архиви. Следите водят до датчанина от италиански произход Франческо Гулино (агент 'Пикадили'), заловен в България като наркотрафикант в младежките си години и вербуван за работа за ДС в замяна на дългогодишна присъда в българските затвори.

'Пикадили' получава най-напред задачи да следи чуждестранни туристи в България и българи в чужбина, но скоро първоначалните задачи на мнимия преводач и вежлив туристически консултант кулминират в суровата подготовка на кадър за мокри поръчки. Който ще бъде натоварен със задачата да елиминира Георги Марков. Гулино е единственият български агент на ДС в Лондон по това време, убийството е извършено с личната благословия на диктатора Тодор Живков.

Подобно на Христов, и Хамилтън се сблъсква огромни трудности, пречки и заплахи при разследването по казуса. Съпротива среща и опитът му да разговаря с бившия шеф на разузнаването ген. Владимир Тодоров, осъден в началото на 1990-те за унищожаване на архивни документи. 

Документалният филм е част от поредица с разследвани политически престъпления, той е издаден на DVD от обществената американска телевизия Пи Би Ес (pbs.org) в поредицата "Тайните на мъртвите". Според експерти, филмът е висококачествен и заслужава да бъде част от програмата на фестивалите на документалното кино през 2007 г. Заявки за него има от канадски, американски и европейски организатори.

Споделяне

Още от