"Уестингхаус"за VІІ блок: Ангажираме се само със законови процедури

"Уестингхаус Електрик" се ангажира единствено с процеси и процедури относно изграждането на нова ядрена мощност в България, които са в пълно съответствие с европейското и българско законодателство. Това се посочва в изявление на американската компания, разпространено в сряда, дни след като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза при завръщането си от САЩ, че с "Уестингхаус" започват преговори за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000. Той определи този тип реактори като най-сигурните в света и изрази надежда, че така България ще има най-евтиния ядрен блок, който ще произвежда най-евтината електроенергия, без обаче да посочва разчети.

Обявеното от Стойнев намерение за пряко договаряне на строежа на новата ядрена мощност обаче противоречи на изискванията на европейските правила за конкуренция и на българския закон за енергетика, който изисква провеждането на конкурс за избор на технология и изпълнител на бъдещ ядрен строеж и то при условие, че правителството е обявило нужда от нови мощности за производство на електроенергия на база прогнозни разчети.

Намерението предизвика острите реакции на опозиционни партии от Реформаторския блок и на бившите управляващи от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обявиха, че ще сезират за случая еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, което пък бе определено като "доносничество" от министър Стойнев.

Сега от "Уестингхаус" посочват, че са се запознали с информациите и коментарите във връзка с проведените в САЩ разговори с българското правителство и внасят яснота с изявлението, че "всички проведени до момента предварителни разговори с предишните и настоящото българско правителство относно потенциалния проект за изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" са изцяло в нормативната рамка на европейското и българското законодателство".

Компанията, която е собственост на японската "Тошиба" и по нейни технологии са построени над 50 процента от работещите н Европа ядрени мощности, допълва, че се ангажира единствено с процедури, които се провеждат в тяхно съответствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?