Украйна започва наказателно преследване срещу руски актьор, стрелял в Донецк

Михаил Пореченков

Службата за сигурност на Украйна е възбудила наказателно производство срещу руския актьор Михаил Пореченков по подозрение в участие в терористична дейност, съобщи началникът на службата Мариан Лубкивский, цитиран от ТАСС. Преди това вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков написа във "Фейсбук", че неговото ведомство също е започнало наказателно дело срещу руснака.

Поводът за тези действия е видеофилм, на която се вижда Пореченков в редиците на сепаратистите на летището в Донецк да стреля с картечница срещу правителствените сили. "Тези кадри преминаха по телевизионните екрани и напълно уличиха този гражданин на Русия в извършването на престъпление на територията на Украйна", заявява Аваков. По думите му руският актьор ще бъде обявен за международно издирване, към което ще се включи и Интерпол.

АФП допълва, че на видеоматериала, излъчен по телевизията на украинските сепаратисти NovorossiaTV.com, докато стреля с усмивка на уста, Михаил Пореченков е в бронирана жилетка и каска, на които има надпис "ПРЕСА". Кадрите с актьора от обиколката му по фронтовете в Източна Украйна предизвика гнева на руски и чужди журналисти, които дадоха жертви в въоръжения конфликт. От началото му през април в Източна Украйна загинаха седмина журналисти, от които петима руски.

Председателят на Съюза на московските журналисти Павел Гусев заяви, че Пореченков е извършил "подлост спрямо всички журналисти" и че ако в следващите дни загинат журналисти в Източна Украйна, "по ръцете на Пореченков ще има кръв". Гусев каза още, че досега са полагани големи усилия за опазването на живота на журналистите в Украйна, а сега "един момък с две нервни клетки, но с хубаво лице, върши такива провокации".

Актьорът каза в своя защита, че само позирал и не стрелял по някого конкретно и че не бил забелязал надписите "ПРЕСА" по себе си, посочва АФП.

"Естествено, това бяха постановъчни кадри и даже патроните бяха халостни. Защо раздуват тази история?", заяви Пороченков пред ТАСС. Актьорът отбелязал, че на летището постоянно се стреля. "Затова каската си сложих за собствена сигурност. Друга каска, освен тази с надпис "ПРЕСА", не беше под ръка", пояснил Пороченков.

АФП отбелязва, че Михаил Пореченков е сред най-популярните актьори в Русия с участие в много филми, вкл. и възхваляващи мощта на руската армия, напр. "Грозовые ворота", който показва героизма на руски войници, нападани от стотици чеченци.

Споделяне

Още от Свят