Унгария блокира границата на ЕС, поемайки бежанския контрол в свои ръце

Хиляди бежанци напират от Сърбия, Австрия въвежда контрол от полунощ, Словакия е готова да задържи всеки преминал

Унгарското правителство затвори във вторник основния сухопътен маршрут на имигрантите към Европейския съюз, поемайки в свои ръце възпирането на бежанския поток, предаде Ройтерс. Междувременно Австрия съобщи, че ще започне да контролира източните и южните си граници в полунощ (22.00 ч. по Гринуич), за да се справи с притока от мигранти.

Усилията на Германия и други европейски страни да накарат останалите да приемат задължителни квоти за разпределение на бежанци пропаднаха заради несъгласия. Берлин заговори за финансови санкции срещу нежелаещите да поемат своя дял от бремето с имигрантите, с което си навлече бурна реакция от централноевропейските страни. Висш чешки представител обвини Берлин, че отправя кухи закани, а Словакия обяви, че подобни финансови санкции ще доведат до "край на ЕС".

Съгласно новите извънредни мерки, които влязоха в сила от полунощ, Унгария заяви, че всеки мигрант на границата ѝ със Сърбия (която е външна граница на ЕС), автоматично ще бъде връщан. Всеки, който се опита да премине, го очаква арест.

Напрежението по границата между Унгария и Сърбия опасно се покачва. Тълпа от стотици мигранти се опита да събори бариерата, издигната от унгарската полиция на главното шосе от Сърбия и скандира "Отворете границата!".

Хиляди хора вече са се събрали в района, след като Унгария обяви извънредно положение в две от южните си области по границата със Сърбия и стана поредната европейска страна, която засилва контрола въпреки критиките на правозащитни организации.

Сърбия протестира, Унгария започва да вдига стена и по границата с Румъния

Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за миграционната криза, заяви, че Будапеща ще "трябва да отвори границата", а външният министър Ивица Дачич допълни, че "Сърбия не е събирателен център и иска да бъде част от решението, не жертва". Засега обаче няма сигнали, че Унгария е готова да отстъпи. Напротив, по-късно във вторник министърът на външните работи Петер Сиярто съобщи, че Унгария планира да построи ограда и по границата с Румъния, за да се справи с евентуална промяна на маршрутите на мигрантите.

Извънредното положение в Унгария дава възможност да се изпратят военни части да помагат на полицията в граничния контрол и свързани с имигрантите задължения. Това може да стане със съгласието на парламента, което се очаква следващата седмица.

Група от 16 мигранти все пак успяха да прережат във вторник сутринта оградата от бодлива тел и да влязат в Унгария, но веднага бяха задържани от полицията.

Новият унгарски закон за държавната граница предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата.

Унгарската граница със Сърбия е блокирана и по въздух

Границата е напълно блокирана, тъй като след вдигането на оградата бе затворен и последният път, използван от мигрантите - ж.п. линията Суботица-Сегедин, на която в понеделник следобед бе поставен вагон с бодлива тел.

Унгария затвори и въздушното пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 м., съобщи транспортното министерство. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза, се посочва в съобщение на министерството, цитирано от Ройтерс.

Затварянето, което остава в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.

Стълпотворение от бежанци

На граничния пункт Хоргош 2 от сръбска страна се събраха голям брой мигранти, които искат да влязат в Унгария и продължават да пристигат нови и нови. Голяма част от тях пренощуваха в палатки в района.

В "ничията земя" се образуваха дълги опашки пред металните контейнери, изградени на унгарската граница, където се очаква мигрантите да се регистрират. Кореспонденти съобщават, че малцина са забелязани да влизат.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че очаква голям процент от молбите за получаване на убежище да бъдат отхвърлени след влизането на по-строгите нови правила.

"Като се има предвид, че унгарското правителство смята Сърбия за сигурна страна, на бежанците ще бъде задаван въпросът дали са подали молби за убежище в Сърбия. Ако не са го направили, молбите им ще бъдат отхвърляни", каза Орбан.

Само за няколко часа във вторник бяха отхвърлени всичките постъпили 16 молби за убежище по силата на новия граничен режим на границата си със Сърбия. Внесени са и са обработени още 32 молби, каза на пресконференция Дьорд Баконди, съветник по сигурността на премиера. 174 души са били заловени да пресичат незаконно границата и от тях ще се търси наказателна отговорност, добави Баконди.

В понеделник унгарската полиция задържа рекорден брой мигранти - 9380, опитали се незаконно да влязат от Сърбия. Срещу петима са повдигнати обвинения за фалшифициране на документи, а 13 са арестувани по подозрение в трафик на хора.

Критики към Орбан

Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг коментира, че очаква да бъде открит нов маршрут за бежанците, търсещи убежище в ЕС.

Според ВКБООН някои елементи от новите правила за преминаване на границата будят тревога. Говорителят на комисариата Ерньо Шимон изрази загриженост, че молбите за убежище се разглеждат прекалено бързо - само за няколко часа. Това е прекалено малко време за оценяване на толкова сложни случаи, каза Шимон. Той спомена и решението Сърбия да бъде определена като "безопасна трета страна", в която да бъдат връщани бежанците, както и предвидената наказателна отговорност за заловените да пресичат незаконно границата.

Международната организация по миграция (МОМ) счита, че действията на Унгария са в нарушение на нейните задължения, произтичащи от правилата за бежанците и убежището на ООН и ЕС. Унгария бе призована да спазва международните си ангажименти и да позволи на хората да кандидатстват за убежище и да им предоставя подслон и закрила.

Австрия затяга контрола по границите

След като Германия стана първата шенгенска страна, която въведе паспортен контрол в неделя вечерта, Австрия, Холандия, Чехия и Словакия също обявиха, че затягат контрола по границите заради имигрантския прилив.

В писмо до ЕК, обявено във вторник вечерта, австрийското вътрешно министерство посочва, че затяга контрола по границите с Унгария, Италия, Словения и Словакия. Предвижда се гъвкав план "стъпка по стъпка", в зависимост от броя на пристигащите мигранти и активността на каналджиите.

"Интензивността на граничния контрол ще бъде поддържана на равнището, необходимо за гарантиране на сигурността", се казва в писмото до Брюксел.

Въпреки граничния контрол Германия приема още имигранти

Въпреки граничния контрол, стотици мигранти и бежанци продължават да влизат в Германия, макар и по-малко на брой, съобщи полицейски говорител в баварския град Фрайласинг.

"Управлението на федералната полиция в баварския град Розенхайм регистрира пристигането на около 1000 души след полунощ в неделя срещу понеделник", каза говорителят.

В неделя Германия възстанови временно контрола по границите заради масирания приток на мигранти, които влизаха предимно в Бавария. В Мюнхен от 31 август са влезли 63 000 мигранти.

Мнозинството са от Близкия изток. Те са минали през Турция, Гърция, Балканите, Унгария и Австрия.

"Досега всички са отведени в Мюнхен", каза говорителят на полицията.

"Ние правим нещо като предварителна регистрация, след което те се качват в автобуси и могат да бъдат изпратени из цяла Германия", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа