Унгария може да остане извън ЕС зарази смъртното наказание

Унгария може да остане извън ЕС зарази смъртното наказание

Президентът на Европейската комисия Жан Клод Юнкер  заяви, че Унгария ще трябва да напусне Европейския съюз, ако премиерът на страната Виктор Орбан не отстъпи от намерението си да върне смъртното наказание, предадоха информационните агенции в понеделник.

За този, който въвежда смъртно наказание, няма място в ЕС, предупреди Юнкер, цитиран от агенция "Ройтерс".

Преди няколко седмици унгарският премиер отвори дискусията за смъртната присъда заявявайки, че всяка страна от Общността трябва сама да избира дали да прилага максималното наказание. Това обаче противоречи с един от основополагащите документи на съюза, а именно Хартата на основните права, припомнят от Брюксел. Унгария пък отмени най-тежката присъда през 1990 година.

Преди два дни унгарският премиер Виктор Орбан изключи възможността страната му да излезе от Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Готов съм да критикувам ЕС по всички въпроси, но съм твърдо против излизане от ЕС и смятам, че ние трябва да се противопоставим на всеки, който иска да доведе страната ни до излизане от съюза", каза Орбан в реч в Будапеща.

"За нас, унгарците, ЕС е нашият дом. Трябва да го подобрим, не да го напускаме", подчерта Орбан в речта по повод на петата годишнина от идването си на власт.

Според председателят на ЕК Юнкер обаче връщане на смъртното наказание в Унгария може да стане "повод за развод“ на страната с Евросъюза.

Унгария, която е член на ЕС от 2004 г., е един от основните бенефициенти на европейските структурни фондове.
 
Орбан, който не крие, че се възхищава на руския президент Владимир Путин, припомни, че държи на членството в НАТО. В същото време той подчерта, че е "необходимо да се поддържат тесни икономически връзки с модерна Русия", коментира АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?